Efter nazi-beskyldning: Espersen vil ikke anmelde Yahya Hassan

Folketingsaspiranten Yahya Hassan kaldte i lørdags DFs Søren Espersen for tidligere medlem af »nazistforbund.« Udtalelsen er injurierende, mener Espersen, som dog ikke »gider« at melde Hassan.

Søren Espersen vil ikke anlægge injuriesag mod Yahya Hassen - selv om denne har erklæret, at Søren Espersen har været medlem af »Nazistforbund«..
Læs mere
Fold sammen

Det gik ikke stille for sig, da den nyslåede folketingsaspirant Yahya Hassan sammen med Nationalpartiets formand, Kashif Ahmad, i fredags gæstede Deadline på DR2.

Og særligt én bemærkning skabte øjeblikkeligt røre.

»Der findes folketingsmedlemmer i Danmark, som helt officielt har været tættere på nazismen end nogen i vores parti på uofficiel vis nogensinde kommer,« sagde Hassan og uddybede:

»Det er for eksempel Søren Espersen, som har været medlem af det danske nazistforbund.«

Søren Espersen, der er udenrigsordfører for Dansk Folkeparti, mener, at udtalelsen er injurierende:

»Selvfølgelig. Man kan da ikke være bekendt at beskylde folk for den slags.«

Alligevel ønsker han ikke at melde Yahya Hassan til politiet.

»Nej, det gider jeg ikke,« siger han.

»Jeg har lidt ondt af manden. Jeg synes, han er ude på et overdrev, hvor han på en eller anden måde skal have hjælp. Drengen er kun 19 år, og han bliver hvirvlet ind i det ene og det andet, og han kan slet ikke klare det pres. Og så siger han desperate ting, som virker underlige.«

Straffelovens § 267 forudsætter, at »den, som krænker en andens ære ved fornærmelige ord eller handlinger eller ved at fremsætte eller udbrede sigtelser for et forhold, der er egnet til at nedsætte den fornærmede i medborgeres agtelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder.«

Lignende beskyldninger har tidligere ført til en retssag, og Søren Espersen fik i 2004 Østre Landsrets ord for, at han ikke har været nazist. Det år blev det LO-ejede Tjeck Magazine dømt for, at det var usandt, da bladet påstod, at Søren Espersen havde været været medlem af nazistpartiet DNSB.

»Det var landsretsdommen, som jeg fik en kæmpe erstatning for, og så var den sag jo overstået. Det er klart, at det kan jeg ikke have hængende på mig. Og efter den tid, når nogen har nævnt det, så har de bare fået landsretsdommen sendt, og så er den ikke længere,« siger Søren Espersen.

Det har hidtil ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar til udtalelsen fra Yahya Hassan, der i weekenden har været udsat for et overfald i det københavnske natteliv.