Efter intern uro i Venstre: Regeringens »socialistiske« forslag er »skudt til hjørne«

Gruppeformand Søren Gade har kaldt regeringsforslag »socialistisk«, andre V-medlemmer var »forundrede«. Derfor er forslaget nu skudt til hjørne over sommeren, fortæller politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen, efter et telefonisk gruppemøde onsdag.

I sidste uge kaldte gruppeformand Søren Gade (t.v.) et nyt regeringsforslag for »socialistisk«, men Venstre stemmer for forslaget, garanterer pol. ordfører Jakob Ellemann-Jensen (i midten). Foto: Olafur Steinar Gestsson, Henning Bagger og Ida Guldbæk Arentsen Fold sammen
Læs mere

Et regeringsforslag om, at staten frem for private aktører skal låne penge ud til almene boliger, har vakt intern uro i Venstre.

En uro, som onsdag er blevet diskuteret på et gruppemøde over telefon, fortæller politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen, og regeringens forslag er derfor skudt til hjørne hen over sommeren.

»På den måde prøver vi at finde ud af, hvad konsekvenserne af regeringens forslag vil være og se på andre forslag, som kan blive bragt i spil. Vi har sådan lidt skudt forslaget til hjørne eller i åben tænkeboks,« siger han til Berlingske.

I sidste uge kaldte gruppeformand Søren Gade forslaget for »socialistisk« i et debatindlæg bragt i Dagbladet Holstebro-Struer - og det fik den interne kritik til at vokse.

Flere folketingsmedlemmer, bl.a. Jakob Engel-Schmidt, Jan E. Jørgensen og Hans Chr. Schmidt, undrede sig over både forslaget og processen bag, hvor forslaget blev sendt ud, uden at folketingsgruppen var orienteret på forhånd. Det viser en mailkorrespondance, som både TV 2 og Ekstra Bladet har lagt frem.

Den interne kritik fik forleden finansminister Kristian Jensen til at sende en mail til folketingsgruppen, hvor han dels forsvarer forslaget, dels beklager processen, hvor gruppen ikke var blevet hørt.

I går kunne Jakob Ellemann-Jensen derfor ikke fortælle, om Venstre egentlig var for eller imod forslaget, skrev Politiken. Men der er altså lagt op til at finde en løsning over sommeren.

»Regeringens forslag vil give staten et provenu på omkring to milliarder kroner. Realkreditinstitutterne tjener altså penge på at låne penge ud til den almene boligsektor med en fuld garanti fra staten - det er måske ikke helt rimeligt,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Kan du genkende, at det skulle være socialistisk politik at gennemføre forslaget?

»Nej, det er nok at stramme den. Kritikken i partiet er også mest gået på processen.«

I regeringsgrundlaget står der, at »den offentlige sektor skal ikke bevæge sig ind på private markeder og udføre opgaver, der ligger langt udover det offentliges kerneområde«. Er det ikke det, man gør med forslaget?

»Njarh… Jeg ved ikke, om man kan sige det så firkantet. Der er tale om, at staten i forvejen stiller fuld garanti for de her lån, så det er et område, som staten allerede er involveret i. Og så skal vi sikre, at skatteborgernes penge bliver forvaltet på den bedst mulige måde.«

Jeres egen gruppeformand har offentligt kaldt forslaget »socialistisk«. Altså manden, der skal sørge for, at gruppen står sammen i sådan en sag. Hvordan vil du karakterisere den slags udmelding?

»Søren har den fordel, at du aldrig er i tvivl om, hvilket humør han er i. Det er fint, og det har vi også drøftet. Der skal også være plads til at komme ud med sine frustrationer en gang imellem.«

Ud fra de mails, der har været fremme, virker det lidt, som om du har ageret en slags gruppeformand i den her sag. Er det rigtigt?

»Nej, gruppeformanden har ageret gruppeformand. Og hvad der har været af interne mails, som nogen måtte mene at vide noget om, kan jeg ikke kommentere på det.«

Men du nævner selv den interne kritik. Har der været dårlig stemning?

»Næ, overhovedet ikke. Det har været helt udramatisk. Venstres gruppemøder er altid præget af en masse holdninger og diskussion. Det er ikke dårlig stemning - det er den mest konstruktive stemning, man kan have.«

Men det er vel ikke særlig behageligt for jer, at jeres interne diskussion havner i pressen?

»Nej, det har været træls. Selvfølgelig holder jeg hellere vores diskussioner for lukkede døre. Selvfølgelig diskuterer vi ting internt i partiet, og det kan både være højt og larmende. Og når man så kommer til at gøre det med vinduet åbent, så virker det voldsomt. Men det er nu engang sådan, vi er - vi er venstrefolk og kan godt lidt at diskutere,« siger Jakob Ellemann-Jensen, som godt forstår sine partifællers frustration over processen.

»Den var der en del kritik af, da gruppen blev inddraget relativt sent, og det brugte vi noget tid på at diskutere. Så er der kommet forskellige andre forslag frem, som vil blive drøftet her henover sommeren, mens regeringens forslag er i høring,« fortæller han.