»Efter i dag bliver Enhedslisten aldrig det samme parti igen«

Den yderste venstrefløj får markant kommunal fremgang. For første gang ser Enhedslisten ud til at få plads i Kommunernes Landsforenings magtfulde bestyrelse.

Enhedslisten og politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen kan se tilbage på et bragende gennembrud i dansk kommunalpolitik i forbindelse med gårsdagens kommunalvalg. Resultatet kan sågar give partiet en plads i bestyrelsen hos Kommunernes Landsforening, KL. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enhedslisten gør nu et historisk stort indtog i kommunerne. Ifølge DRs såkaldte exitprognose lå partiet ved avisens deadline til at få omkring otte procent af stemmerne på landsplan. Det er flere end tre gange så mange, som partiet fik ved seneste kommunalvalg. Alene i København står partiet til at få tilslutning fra flere end hver femte vælger.

»Med dette valg begynder et nyt kapitel i vores partis historie: Efter i dag bliver Enhedslisten aldrig det samme parti igen,« lød det, da partiets største profil, Johanne Schmidt-Nielsen, holdt sin tale ved valgfesten på Søpavillonen i København.

»Jeg håber, at venstrefløjen og den røde blok kan få en ny begyndelse rundtomkring i landet og vise, at et rødt flertal kan bruges til at føre en solidarisk politik. Jeg håber, det her bliver valget, hvor Enhedslisten bliver et landsdækkende parti,« siger hun.

Selv om fremgangen sker på bekostning af SF og Socialdemokraterne, kan det ifølge valgforsker og professor ved Syddansk Universitet Robert Klemmensen få stor betydning, hvis socialdemokratiske borgmestre rundtom i landet skal basere deres magt på et stærkere Enhedslisten.

»Det er helt vildt. Hvis vi antager, at disse tal er smurt ud over mange af kommunerne, vil der sidde repræsentanter fra Enhedslisten i bestyrelserne, og det vil selvfølgelig dreje noget af den politik, der bliver ført, mere mod venstre,« vurderer han.

Nordjysk spidskandidat kan være på vej mod KL

Fremgangen kan meget vel medføre, at Enhedslisten for første gang får én plads i den magtfulde bestyrelse for Kommunernes Landsforening (KL). Ifølge Berlingskes oplysninger ligger det til, at pladsen besættes af Enhedslisten-veteranen Per Clausen, som er spidskandidat i Aalborg.

Ifølge Enhedslistens gruppeformand på Christiansborg, Stine Brix, vil partiet bruge en eventuel plads i KL-bestyrelsen til at bryde med den høje grad af konsensus på tværs af partierne, som har fungeret i KL-ledelsen.

Fremgangen kan meget vel medføre, at Enhedslisten for første gang får én plads i den magtfulde bestyrelse for Kommunernes Landsforening (KL). Ifølge Berlingskes oplysninger ligger det til, at pladsen besættes af Enhedslisten-veteranen Per Clausen, som er spidskandidat i Aalborg, hvor partiet står til at komme ind for første gang med hele fire mandater.

Ifølge Enhedslistens gruppeformand på Christiansborg, Stine Brix, vil partiet bruge en eventuel plads i KL-bestyrelsen til at bryde med den høje grad af konsensus på tværs af partierne, som har fungeret i KL-ledelsen.

»Jeg tror, vi vil ruske op i tingene, hvis det går så godt, at vi får en plads i KL. Det ville have betydet en konkret forskel under forårets lærerlockout, som ikke ville have været præget af den samme konsensus, hvis vi havde været med. Det er jeg helt sikker på,« forklarer Stine Brix.