Efter giftangreb: Danske politikere og kongelige overvejer deltagelse i fodbold-VM

Der er endnu ikke taget stilling til, om danske ministre eller kongelige bør tage til fodbold-VM i Rusland.

ARKIVFOTO: Anders Samuelsen til pressekonference efter et møde med den russiske udenrigsminister Sergej Lavror i Moksva, d. 6. februar 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI KARPUKHIN

Den danske regering overvejer, om forgiftningen af en russisk eksspion og hans datter i Storbritannien skal have konsekvenser for relationen mellem Danmark og Rusland.

Det oplyser udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), efter at den britiske premierminister, Theresa May, har svaret igen på giftangrebet, som hun siger, at Rusland står bag, med en lang række straftiltag.

»Vi tager kontakt med briterne for at finde ud af, hvordan vi kan udvise solidaritet i forhold til den situation, briterne er endt i,« siger Samuelsen.

Regeringen har endnu ikke taget stilling til, hvilken form den danske solidaritet skal antage. Samuelsen kan således ikke sige, om Danmark for eksempel skal udvise russiske diplomater, sådan som Theresa May vil gøre.

Der er brug for at drøfte det i god ro og orden og finde ud af, hvad briterne præcist ved.

»Det er en frygtelig situation. Det er fuldstændig uacceptabelt, hvad der er foregået. Vi skal selvfølgelig vise, at vi står på briternes side,« siger Samuelsen.

Der er således heller ikke taget stilling til, om danske ministre og kongelige bør overvære VM i fodbold, der finder sted i Rusland til sommer. Hverken de britiske kongelige eller regeringsmedlemmer kommer til at være der.

Den tidligere russiske spion Sergej Skripal og hans datter, der befinder sig i eksil i Storbritannien, har ligget på en intensivafdeling, siden de for en uge siden blev fundet bevidstløse på en bænk i det sydlige England.

Theresa May siger, at det er den russiske stat, der er ansvarlig for mordforsøget.

Den danske regering har ikke taget stilling til, om mordforsøget skal betragtes som et angreb på en Nato-allieret, oplyser Samuelsen.

»Det vil jeg ikke konkludere på nuværende tidspunkt. Vi har nu nogle kontakter til briterne for at få klarhed over, hvordan de ser situationen, og bevæggrundene for den reaktion, der er kommet fra briternes side.«

Også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtrykker solidaritet med briterne.

»Handlingen er et klart brud på internationale normer og aftaler og skal fordømmes på skarpeste vis,« skriver han på Twitter.