Efter bandeskyderier: Mette Frederiksen vil flytte betjente fra grænsen til gaderne

S-formand Mette Frederiksen kræver hasteforhandlinger, der skal fjerne så mange politibetjente som muligt fra grænsekontrollen. I stedet skal Hjemmeværnet og teknologi såsom droner tage over.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Drevet af en giftig cocktail bestående af en eskalerende bandekonflikt og massivt overarbejde befinder dansk politi sig nu i så alvorlig en situation, at der er brug for akut handling.

Sådan lyder meldingen fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, som kræver, at regeringen indkalder Folketingets partier til hasteforhandlinger med det formål at få frigjort flere politifolk til bekæmpelse af borgernær kriminalitet.

Konkret foreslår Mette Frederiksen, at man markant neddrosler politibetjentes tilstedeværelse ved den danske grænse. I stedet skal Hjemmeværnet i videst muligt omfang overtage grænsekontrollen.

Samtidig vil S-formanden tilføre midler til, at forskellige former for teknologi – eksempelvis droner og øget brug af kameraovervågning – kan overtage dele af grænsekontrollen. Penge, der ifølge hende skal findes på finansloven.

»Vi er lige nu vidner til en eskalerende rocker- og bandekonflikt, som er dybt bekymrende. Når vi pludselig igen oplever, at der skydes på gaderne i Danmark, at et almindeligt parcelhus rammes af skud i Næstved, at civile risikerer at blive ramt på gaderne, og at der skabes utryghed i store boligområder, så er det så alvorligt, at vi har behov for, at politiet er talstærkt til stede. Både i forhold til efterforskning og for at skabe tryghed,« siger Mette Frederiksen.

Med det seneste politiforlig aftalte et bredt flertal i Folketinget, at der skal uddannes flere betjente.

Men situationens alvor er for påtrængende til, at man kan vente på resultatet af det, mener Mette Frederiksen.

»Vi er nødt til at tage det politiske ansvar, at der skal frigøres flere politiressourcer. Og jeg mener, det haster. Det er en akut problemstilling, og derfor er vi simpelthen nødt til at reagere nu, så betjentene kan komme hjem til kredsene,« siger hun.

Dansk politi har været ualmindeligt aktive ved den danske grænse, siden flygtninge og migranter i september sidste år ankom til Danmark i stort tal.

I perioden fra 7. september 2015 til 31. august 2016 har politiet i alt brugt 638.779 timer inkl. transport på grænsebevogtning, oplyste Rigspolitiet til Politiken i begyndelsen af oktober. Det svarer til 450 betjente på fuldtid.

Samtidig har politiet siden terrorangrebet i København i fjor været beskæftiget med en række bevogtningsopgaver af potentielle terrormål såsom jødiske institutioner.

Som en konsekvens har dansk politi ifølge Rigspolitiets opgørelse oparbejdet en overarbejdspukkel på cirka 570.000 timer. Hvis man medregner bl.a. fridage, som politiet har til gode på grund af arbejde i weekender og på helligdage, når den samlede mængde overarbejde op på mere end en million timer.

219 på grænsekontrol hvert døgn

Siden juni har Hjemmeværnet deltaget i grænsekontrollen for at aflaste politiet og frigøre ressourcer, men politiet udgør stadig den største bestanddel af mandskabet ved grænsen.

Ifølge de seneste tal fra Rigspolitiet var der, pr. 1. august, 155 polititjenestemænd beskæftiget ved grænsekontrollen i døgnet. Herudover bidrog Hjemmeværnet med 64 personer i døgnet.

Mette Frederiksen siger, at det må bero på en politifaglig vurdering, hvor mange politibetjente der skal sendes hjem fra grænsen, men ifølge hende skal man gå »så langt, som det overhovedet er muligt beroende på en politifaglig vurdering« i forhold til at lade Hjemmeværnet overtage grænsekontrollen.

»Jeg stiller mig egentlig uforstående over for, at regeringen ikke – når der bliver skudt – ser det som en naturlighed at rykke betjente tættere på borgerne. Derfor er min opfordring: Lad os få det gjort, og lad os få det gjort hurtigt,« siger Mette Frederiksen.

Hvad er dit grundlag for at vurdere, at det ikke er muligt at flytte politifolk til eksempelvis bandekriminalitet inden for den eksisterende ramme? Det gør Rigspolitiet jo tit?

»Politisk må vi erkende, at når der igennem den seneste tid er pålagt politiet så mange ekstraopgaver, så er det blevet sværere at flytte rundt på ressourcerne og få enderne til at nå sammen. Og det er jo ikke noget, jeg siger. Det er noget, vi igennem længere tid har hørt fra politiet selv.«

Politiets mange ekstraopgaver i forbindelse med grænsekontrol og terrorbevogtning fik i forrige uge rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg til at pege på mandskabsmangel som en stor udfordring for dansk politi.

Samtidig har flere politikredse fortalt, at ekstraopgaverne fører til nedprioritering af andre, almindelige politiopgaver og længere sagsbehandlingstider.

Foreholdt Mette Frederiksens melding udtaler Politiforbundets næstformand, Claus Hartmann:

»Kan en udvidelse af den nuværende model gøre, at vi kan få frigjort nogle politifolk til andre opgaver, så helt fint med os,« siger han.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, støtter Frederiksens krav om hasteforhandlinger, der skal frigøre flere politiressourcer.

Han ønsker dog ikke, at det skal ske i form af færre betjente ved grænsen. Han vil gøre det ved at lade forsvaret overtage politiets terrorbevogtning.

Chefen for hjemmeværnsstaben, brigadegeneral Gunner Nielsen, er åben over for Mette Frederiksens forslag.

»Vi er en del af beredskabet, der skal hjælpe forsvaret og hjælpe samfundet. I det omfang vi kan magte opgaven, vil jeg ikke være afvisende. Vi har i forvejen et fint samarbejde med politiet, så kommer der en konkret anmodning om at øge tilstedeværelsen ved grænsen, vil jeg kigge positivt på det,« siger Gunner Nielsen.

Søren Pind: Der er afsat to mia. kr.

Justitsminister Søren Pind glæder sig over, at »Socialdemokratiet åbenbart nu har set lyset«. Han peger på, at der er afsat to mia. kr. til politiet, og målet er 300 flere betjente ved udgangen af 2017.

»De økonomiske planer, vi har set fra socialdemokraterne, indeholder ikke en styrkelse af politiet. Så man må undre sig over, hvor Mette Frederiksen har penge til sine ideer fra,« udtaler Søren Pind.

125 hjemmeværnsfolk er allerede er sat til at hjælpe ved grænsen, påpeger justitsministeren, og han vil drøfte erfaringerne herfra »med partierne i forligskredsen i den kommende tid«.

»Som justitsminister kan jeg kun glæde mig over, at socialdemokraterne nu vil være med til at vende den udvikling, der skete på deres vagt,« siger Søren Pind.