Efter 6.406 dage i Folketinget: Nu er Frank Aaen gratis-aktivist

Frank Aaen forlod for nylig Folketinget, men han fortsætter med at arbejde på fuld tid som aktivist.

Da Enhedslistens Frank Aaen var folketingsmedlem, manglede der ikke rapporter, papirer og aviser på hans lille kontor på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen

Christiansborgs mest propfyldte kontor tilhørte suverænt Frank Aaen.

Overalt flød det med papirbunker, ringbind og avisudklip, som Enhedslistens mangeårige medlem havde samlet sammen i sine 6.406 dage som folketingsmedlem - en periode svarende til over 17 år.

Om det famøse kontor sagde daværende finansminister Bjarne Corydon (S) for nylig til Politiken:

»Jeg ville personligt overveje en særbevilling, hvor vi med ladvogn fik transporteret hele hans kontor, eventuelt også ham, på Nationalmuseet. Det kontor er og bliver en institution i dansk folkestyre.«

Kontoret er nu ryddet, da Frank Aaen ved folketingsvalget ikke kunne genopstille på grund af Enhedslistens rotationsprincip.

Men Frank Aaen giver ikke så let op.

Han har nu taget plads på et rungende tomt kontor på Christiansborg, hvor han frivilligt arbejder fuld tid som aktivist.

»Jeg holder ikke op med at lave politik, fordi jeg ikke længere sidder i Folketinget,« siger Frank Aaen til Politiko.dk og uddyber:

»Jeg arbejder videre med nogle af de sager, jeg har arbejdet med gennem tiderne, og så hjælper jeg gerne, når nogle af de andre medlemmer af Enhedslisten har brug for et godt råd, men det er selvfølgelig gruppen, der bestemmer. Jeg er jo bare aktivist nu,« siger han.

Gratis-aktivist

Frank Aaen fortæller, at han ikke får løn for sit arbejde, men at han får udbetalt et eftervederlag på 51.358 kr. hver måned før skat, som alle folketingsmedllemer modtager i et til to år afhængigt af, hvor længe de har siddet i Folketinget. Et beløb, der efter partiskat svarer til ca. 33.400 kr. om måneden.

Til gengæld, forklarer Frank Aaen, får han og en anden EL-aktivist Åse Barfod stillet kontorer gratis til rådighed på Christiansborg af Enhedslisten, ligesom begge også har fået lov at beholde arbejdscomputer og mobiltelefon.

»Frank Aaen er hammegod at have«

Gruppeformand for Enhedslisten, Stine Brix, forklarer, at en aktivist som Frank Aaen er guld værd for partiet.

»Frank Aaen er hammergod at have, fordi han har en kæmpe viden og erfaring. Når Frank gerne ville fortsætte som aktivist, sagde vi selvfølgelig ja tak til det,« siger Stine Brix.

»Lige nu sidder han og trawler den aftale, som regeringen har lavet med Kommunernes Landsforening, igennem, som er en forholdsvis kompliceret størrelse. På den måde er han med til at forberede vores ordførere på området. Samtidig følger han fortsat med i f.eks. Dong-sagen. Det er bare ikke ham, der stiller sig frem, men han er med til at støbe kuglerne til nogle andre,« tilføjer hun.

I Enhedslisten har I jo et rotationsprincip, som bl.a. er til, fordi I mener, at folkevalgte har godt af at komme ud i det samfund, hvor deres love bliver til virkelighed. Har Frank Aaen ikke også det?

»Det mener jeg ikke, for vores rotationsprincip går ikke ud på, at folk skal forsvinde fra Enhedslisten. Tværtimod håber vi, at de bliver ved med at være aktive.«

»Jeg synes, at det er rigtig positivt, at Frank har lyst til at lægge en indsats, selvom han ikke får løn for det. Vores rotationsprincip går ud på, at man ikke skal være lønnet, og nu går Frank Aaen jo på pension, så det, mener jeg ikke, er et problem,« siger Stine Brix.

Vil overveje et job i erhvervslivet

Direkte adspugt om Frank Aaen ikke skal ud og have et »rigtigt arbejde«, svarer han.

»Jo, skulle der komme én og mene, at de har brug for mig ude i en kommerciel virksomhed, bevægelse eller organisation, vil jeg overveje det. Indtil videre skal jeg bare arbejde, og det er jeg meget tilfreds med.«

Og til trods for at Frank Aaen snart fylder 64 år, er han ikke afvisende over for, at han ved næste valg går efter at blive valgt ind i Folketinget for sjette gang.

»Men det venter jeg med at tage stilling til. Lige nu nyder jeg at være lidt væk fra orkanens øje. Men en ting er sikkert: De store selskaber skal ikke slappe af, bare fordi at jeg ikke sidder i Folketinget.«