»Dukkepartiet lyder ikke som underholdning eller en joke«

Dukkepartiet er en mistillidserklæring til politikerne. De vil rydde op. Men medlemmerne bærer også masker og en mere substantiel politik er svær at finde. Det er ikke en spøg, lyder det fra valgforsker.

Nyt parti tæt på 20.000 vælgererklæringer Kulturm
Foto: Henning Bagger

De bærer masker og er en mistillidserklæring til politikerne. Dukkepartiet har tirsdag formiddag rundet 18.503 vælgererklæringer ifølge dem selv. Om de er godkendte eller ej, forbliver et spørgsmål.

Men uanset antal vælgererklæringer, et navn der ikke ligefrem klinger af seriøsitet og manglen på en mere substantiel politik lader det ikke til, at det er et parti, man bare skal fnyse af. I hvert fald ikke hvis man spørger valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet Rune Stubager.

»Det er ikke som Jacob Haugaard med medvind på cykelstierne og Nutella i feltrationerne. Der er reelle politiske spørgsmål og emner på dagsordnen. For Dukkepartiet er det, der umiddelbart foreligger, en mere rendyrket form end den protest, man ser i Alternativet,« siger han til B.dk.

»Som jeg hører Dukkepartiet, så har de ikke nogen substantiel politik på hylderne, deres hovedopgave er at rydde op og skaffe en anden politisk kultur - som jo også er et hovedpunkt for Alternativet - men de har så også ambitioner om at skabe politik på andre områder,« uddyber valgforskeren.

Dukkepartiet skriver selv på sin hjemmeside, at partiet »vil gøre op med politikere, der lyver. Politikere, der ikke vil andet end at angribe hinanden. Politikere, der taler et tomt spin-sprog. Politikere, der er karrierefikserede, personfikserede og uden visioner«.

Ifølge Rune Stubager handler de flere end 18.000 vælgererklæringer, Dukkepartiet tilsyneladende har fået, også om, at befolkningen udviser tegn på protest.

»Jeg vil tro, det handler om en protest. Men det har vi brug for flere undersøgelse for at vide noget om. Nu ved vi heller ikke, hvor mange der rent faktisk vil stemme på Dukkepartiet. Vi ved bare, at de ifølge dem selv er tæt på at have samlet stemmer nok til at stille op.«

Partiets stiftere bærer masker, når de optræder i offentligheden, og de fik for første gang opmærksomhed, da de sidste forår afbrød en spørgetime i Folketinget med operasang. Men alligevel skal man ikke se Dukkepartiet som en joke, mener Rune Stubager.

»Det kan godt være, at Dukkepartiet fremstår med en spøgagtig fremtoning, i og med at de præsentere sig med de her masker. Men det, de siger, lyder ikke som underholdning eller en joke, som Jacob Haugaard jo selv sagde, at hans forehavende var,« fastslår Rune Stubager.

Red.: Dukkepartiet oplyser til Berlingske Nyhedsbureau at partiet har løjet om at have indsamlet mere end 18.500 vælgererklæringer.