Du er ambitiøs, men du skal tackle mere igennem, hr. Jensen

Hvad mangler udenrigsminister og næstformand i Venstre, Kristian Jensen, hvis han skal sætte sig på formandsposten i partiet? Vær' mere brutal og stå fast. Og så væk med alle undskyldningerne og utålmodigheden, lyder det fra politiske kollegaer.

Venstres næstformand Kristian Jensen er klar til et kampvalg, når Lars Løkke Rasmussens dage som formand er ovre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

»Ser han en mulighed for at spille sin chance, så gør han det - oftest«.

Ordene er Jens Rohdes, og de er møntet på hans tidligere partifælle, manden i midten af uroen i Venstre lige nu, Kristian Jensen.

På et tidspunkt skal Venstre have en ny formand. Og den mulighed vil næstformand Kristian Jensen udnytte til at sikre, at det bliver ham, sagde han i weekenden i Jyllands-Posten.

Jensen agter »at træde op på den øverste skammel,« når Lars Løkke Rasmussens dage som formand er ovre. Og Kristian Jensen er klar til en åben magtkamp med andre venstrefolk, der også drømmer om partiets øverste post, lod han andre interesserede V-folk forstå i søndags.

»Hvis man ville sidde som næstformand i Venstre gennem snart syv år uden at have ambition om at træde op på den øverste skammel, så skulle man tage og stoppe og overlade posten til nogle andre,« sagde han til avisen.

Og så er vi tilbage ved det med at spille sin chance. For selvom Jens Rohde mener, at Kristian Jensen »oftest« gør dét, så mangler Danmarks nuværende udenrigsminister ifølge flere politiske kolleger at gøre det altid. Og fuldt ud.

Hvis man vil helt til tops i politik er det nemlig ikke nok at være ambitiøs og dygtig, lyder det. Hvis man vil være Venstres formand, kræver det, at man tør stå fast og udkæmpe sine modstandere. Og hvis manden, der bliver omtalt som »flittig«, »dygtig«, »ambitiøs« og »velovervejet«, skal træde op på den øverste skammel i sit parti, skal hans artilleri derfor opjusteres og finpudses først, mener flere.

»Flyvemaskinen skal op i luften«, Jensen

En sen sommeraften i 2014 står stadig i klar ærindring hos Jens Rohde.

Dengang så han Kristian Jensen blive »kyset« af Lars Løkke Rasmussen til at droppe kampen om formandsposten i Venstre, siger Rohde, der sammenligner Jensens ageren med en flyvemaskine, der ikke letter, selvom den er i fart på startbanen.

Manden, der siden har skiftet Venstre ud med de Radikale, var en af Jensens støtter under det dramatiske formandsopgør, der som bekendt endte med, at Løkke fortsatte som V-formand - og at Jensen forblev i positionen som næstformand. Så en våbenhvile blev indgået, og de to venstremænd kaldte deres fremtidige samarbejde for et såkaldt »formandsskab«.

Dengang bøjede Jensen af, da det virkelig gjaldt, og det gør han for ofte, siger Jens Rohde.

»Kristian Jensen har en gang imellem kørt flyvemaskinen ud af startbanen - men så er han stoppet. Nogle gange på et meget sent tidspunkt. Og her mangler jeg lige de sidste ti centimeter i viljen til at hive i det håndtag, der får flyveren op - uanset hvem der lægger sig ind foran den flyvemaskine,« siger Jens Rohde.

Han efterspørger en Kristian Jensen, der følger sine udmeldinger helt til dørs.

»Når du er inde på en kampplads, må du være klar til, at nogen vil vælte dig og gøre livet hedt for dig,« siger Jens Rohde.

Også Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, peger på, at det sidste stykke kræver mod.

»Han turde ikke at føre sit opgør med Lars Løkke Rasmussen hele vejen igennem. Og det kom til at skade ham helt enormt på de indre linjer, fordi han havde ført opgøret helt frem til stregen, men ikke turde gå det sidste stykke,« siger Larsen og mener, at det også gik ud over Jensens egne støtter, at han bøjede af.

Lad dig ikke »kyse«, Jensen

Kristian Jensens udmelding i søndagens Jyllands-Posten får Jens Rohde til at efterlyse én ting hos sin tidligere partifælle. Fremover skal han stå mere fast, når han går ind i en sag - hvis han altså en dag skal tage det sidste skridt og træde op på føromtalte øverste skammel.

»Der er meget stor forskel på at være nummer to og nummer ét. Hvis man vil være nummer ét, så skal man have lidt af den brutalitet, som Lars Løkke besidder. Man behøver ikke at gå hele vejen i den retning, men man skal have lidt af den,« siger Jens Rohde, der roser Kristian Jensen for at være »ordentlig« og vurderer, at Venstres næstformand har mange af de ting, der skal til for at blive en god toppolitiker.

»Men jeg så hellere, at Kristian tacklede igennem i stedet for at skrive undskyld på Facebook,« siger Jens Rohde.

Og Kristian Jensen har flere gange sagt undskyld for udmeldinger, han er kommet med.

I en video på de sociale medier i november sidste år koblede Jensen terrorangrebet i Paris med den afstemning om det danske EU-retsforbehold, der var planlagt til at finde sted knap tre uger senere. Det udmøntede sig i en shitstorm på de sociale medier, som efterfølgende fik en undskyldende Kristian Jensen til at slette videoen og udsende dette tweet:

Også en plaster-debat i Sverige fik Jensen til tasterne to gange - først med en udmelding, siden med en undskyldning. Den kan I læse om her.

Jensen ser op til Fogh

Den bankuddannede Kristian Jensen er i dag 44 år gammel. De år har han brugt effektivt - Kristian Jensen har allerede nået meget i dansk politik.

Han var formand for Venstres Ungdom og blev allerede som 24-årig medlem af Venstres hovedbestyrelse. Efterhånden har han siddet 18 år i Folketinget og kan skrive gruppeformand, partinæstformand, statsrevisor, skatteminister og altså nu udenrigsminister på sit cv.

Han er en glødende og engageret venstremand, og det har Jensen været lige siden sin ungdom. Undervejs har han erobret mange vigtige tillidsposter. Men han mangler det sidste skridt, pointerer Thomas Larsen.

»De sidste poster, han mangler, er netop at blive formand for Venstre og statsminister,« siger han.

Ligesom de fleste har Kristian Jensen også en, han ser op til. Det er en mand, som også har siddet på tunge poster i både Danmark og i udlandet. Og Thomas Larsen ser væsentlige ligheder mellem Jensen og hans forbillede.

»Meget tidligt havde han Anders Fogh Rasmussen som sit store forbillede. Og jeg tror egentlig, at han til en vis grad har moduleret sin egen karriere efter Fogh, som også har en meget strømlinet og målrettet måde at arbejde på,« siger han og fortsætter:

»Det er med en enorm flid, at Kristian Jensen bruger alle sine vågne timer på politik. Og ligesom Fogh har han valgt at være meget væk fra sin familie for at forfølge sine politiske ambitioner,« siger Thomas Larsen.

Jensen væver ikke

I 2013 var forhandlingerne om den største skolereform i nyere tid i gang.

Dengang blev Kristian Jensen undervejs i forhandlingerne skiftet ind, da Venstre ikke havde leveret nok kant til regeringen, lød det fra kilder i Venstre.

Og med under skolereformforhandlingerne sad også Dansk Folkepartis daværende undervisningsordfører, Alex Ahrendtsen. Han husker tydeligt, da Kristian Jensen satte sig ved forhandlingsbordet.

»Når han tager ordet, så ved han nøjagtigt, hvad han skal sige. Han væver ikke, som mange gør. Det er forholdsvist korte sætninger. Og de er leveret præcist,« fortæller han og karakteriserer Kristian Jensen som kontant, konkret og koncentreret.

Jensen overvejer sine ord

Det kan virke uovervejet, når Kristian Jensen puster til ilden med sine ytringer om et kampvalg mod den eller de, der udfordrer ham, når Løkke ikke længere skal være Venstre-formand.

Men Jensen overvejer altid sine ord grundigt og medregner også mulige reaktioner på sine udtalelser, siger to af hans partifæller og kolleger i Venstres folketingsgruppe, Torsten Schack Pedersen og Michael Aastrup Jensen.

»Jeg tror ikke, at han kaster sig ud i noget, hvor han ikke har forudset, hvad reaktionen vil være, og hvor kritikken vil komme fra,« siger Torsten Schack Pedersen for eksempel.

Michael Aastrup Jensen, der støttede Kristian Jensen som ny formand tilbage i 2014, mener alligevel i dag, at Kristian Jensen traf den rigtige beslutning om ikke at udfordre Løkke. Og Kristian Jensen har ændret sig lidt siden 2014, mener han.

»Nu er der jo hele tiden bevågenhed fra medierne, om hvad han siger og gør. Derfor vejer han sine ord endnu mere, end han gjorde før. For nu analyserer alle, hvad han gør,« siger Michael Aastrup Jensen.

Det er »træls«, Jensen

En af dem, der har kommenteret på Kristian Jensens seneste udmelding, er Venstres gruppeformand, Søren Gade.

Han kaldte i går udmeldingen, om at Kristian Jensen sigter mod det øverste sæde i partiet og er klar på kampvalg for at få det, for »træls«.

»Vi har en statsminister og nøglerne til statsministeriet, og det tror jeg, vi skal bruge vores tid på,« sagde Søren Gade i går til TV 2 News.

Selv siger Kristian Jensen, at han er »overrasket« over det palaver, hans ord har medført.

»Det er jo en holdning, jeg har sagt igennem længere tid. Så det var overraskende for mig, at det var en nyhed,« sagde Kristian Jensen til TV 2.

Formand har Jensen ville være længe - når altså ikke Løkke er det længere.

Men, men, men. Noget tyder på, at Kristian Jensen ikke får det nemt. Både vælgerne og ifølge Ekstra Bladet også Lars Løkke Rasmussens støtter i Venstre, der er ude med et klart signal til Jensen om, at de ikke ønsker ham som formand.

I en vælgermåling fra februar ønsker kun 17 procent af Venstres vælgere Jensen som formand. Mens Søren Gade og Inger Støjberg henholdsvis får 34 og 28 procent af stemmerne, står der i dag på Altinget.dk.

Ikke nok med vælgernes manglende opbakning, så er der blandt Løkkes trofaste støtter i partiet nu, ifølge Ekstra Bladet, indledt en »klapjagt« på Jensen.

»Centrale regeringskilder« udtaler sig i dag anonymt til avisen. Og her tyder det på, at Jensen skal se sig over skulderen. For Løkkes støtter »vil gøre det yderste for, at Kristian Jensens drøm bliver pandet ned, så han aldrig bliver Løkkes afløser på formandsposten i Venstre«.

Av for den. Men Jens Rohde tror på, at tjansen som udenrigsminister hærder Kristian Jensen og giver ham noget mere hår på brystet til at stå fast. Og Rohde ser jo gerne en mere »brutal« Jensen, når det tunge skyts, som det lige nu ser ud til er tilfældet, bliver kørt i stilling mod ham.

»Når han bevæger sig ind på kamppladsen, så skal han jo være klar over, at så bliver man derinde,« siger Jens Rohde.

»Og tackler igennem«.