DSU-plakat udstiller »Tømmermænd i Løkkeland«

Traditionen tro lancerer de unge socialdemokrater en satirisk valgplakat - denne gang er det Lars Løkke, der må holde for.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Bilagsbanden er tilbage - Tømmermænd i Løkkeland«.

Sådan lyder overskriften på en plakat, hvor Venstres formand Lars Løkke Rasmussen ligger hen over et skrivebord i et rod af rødvinsflasker og bilag - omkring ham er Peter Brixtofte, Klaus Riskjær og Søren Pind, der er forklædt som abe.

Plakaten er de unge socialdemokraters (DSU) satiriske indspark til den kommunale valgkamp. Motivet er stærkt inspireret af Lars Løkkes biografi "Løkkeland" og filmplakaten til Hollywood-blockbusteren "Tømmermænd i Las Vegas", der i grove træk handler om en vennegruppe, der går amok i vild druk, der fører til moralsk anløbne begivenheder, blackouts og et stort efterfølgende brandslukningsarbejde.

»Plakaten er selvfølgelig lavet med et glimt i øjet, og i DSU mener vi, at det er komisk at tidligere Venstre-folk som Brixtofte og Klaus Riskjær har følt trang til at give Løkke gode råd i den offentlige debat, siger formand for DSU Camilla Schwalbe i en pressemeddelelse med henvisning til Venstre-formandens seneste bilagssag i den internationale klimaorganisation GGGI.

(Artiklen fortsætter under billedet)

DSU udkommer med plakaten i håbet om at påvirke vælgerne forud for kommunalvalget 19. november.

»En stemme på Venstre lokalt er nemlig også en stemme på Venstres nationale strategi om nulvækst, hvor den offentlige service og velfærd vil blive markant forringet«, hævder DSU-formand Camilla Schwalbe.

At udstille politiske modstandere med satiriske filmplakater er nærmest blevet DSUs varemærke.

I 2001 var det daværende formand for Venstre, Anders Fogh Rasmussen, og Pia Kjærsgaard, forhenværende formand for Dansk Folkeparti, der mærkede "berømmelsen". De blev foreviget i en hed omfavnelse med inspiration fra filmen om det skæbnesvangre skib Titantic. Plakaten havde titlen "Katastrofekurs", og skulle advare vælgerne om et regeringsskifte fra rød til blå blok. Plakaten havde som bekendt ikke den ønskede virkning.

I 2000 var Pia Kjærsgaard (DF) også afbildet i en varm omfavnelse - denne gang dog med en venstrefløjspolitiker, nemlig SFs Holger K. Nielsen. Plakaten var DSUs indspark for et ja til euroen, og var inspireret af den dampende hede film "Iskoldt Begær" med Sharon Stone i hovedrollen.

Det er heller ikke første gang satiren har ramt Lars Løkke Rasmussen. I 2011 var der folketingsvalg, og Casper Christensen og Frank Hvams film "Klovn" hittede. DSU brugtte klovnerierne til inspirationen for en omdiskuteret plakat, der bl.a. hang på landets uddannelsesinstitutioner. Plakaten forestiller en nøgen Venstre-formand, der tager bad i et hav af øldåser med en stak bilag, der dækker for de private dele og med et hjerte med navnet "Pia Kjærsgaard" tatoveret på maven.

TV: Bent Winther: »Løkke ingen gevinst for sine lokale partifæller«