DSB: Nyt forslag kan stoppe alle tog til Sverige

Folketinget hastebehandler forslag, som gør det muligt at straffe transportører, der transporterer udlændinge uden fornøden ID og visum til Danmark fra et andet Schengenland.

Regeringen vil ikke udelukke, at det på grund af flygtningesituationen bliver nødvendigt at indføre midlertidig grænsekontrol. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Norge har allerede indført det. Sverige er lige på trapperne. I Danmark førstebehandlede Folketinget i aftes et blot fire dage gammelt forslag, som giver udlændinge-, integrations- og boligministeren mulighed for at pålægge transportører »strafansvar, hvis de bringer udlændinge uden fornøden rejselegitimation og visum her til landet fra et andet Schengenland«.

Forslaget er fremsat af den nuværende minister på posten, Inger Støjberg (V), og finder kun anvendelse i en ekstraordinær situation, hvor der bliver indført midlertidig grænsekontrol i Danmark.

Det kan ifølge lovforslaget, som i disse dage hastebehandles i Folketinget, eksempelvis være i en situation med »markant højere indrejsetal og et markant højere antal asylsøgere«.

»Regeringen holder meget nøje øje med udviklingen i vores nabolande, og det kan ikke udelukkes, at der også på et tidspunkt vil blive indført midlertidig grænsekontrol ved de danske grænser,« lød det fra Inger Støjberg i folketingssalen.

Sverige ventes i næste uge at vedtage et lignende lovforslag og dermed de facto lukke grænsen for flygtninge og migranter uden behørig legitimation, allerede før de krydser Øresundsbroen.

»Der er en reel risiko for, at vi kommer til at stå med et meget konkret problem inden for få uger. Danmark skal påtage os vores del af flygtningene, og de skal behandles ordentligt. Men Socialdemokraterne ønsker ikke, at Danmark skal være endestation,« lød det af samme grund fra Mattias Tesfaye (S), som fra Folketingets talerstol tirsdag aften kaldte ministerens forslag for »fremragende«.

Også Dansk Folkeparti agter at stemme for lovforslaget.

»Det er et udmærket forslag, og vi betragter det som endnu et skridt i retning af mere grænsekontrol i Danmark. Vi støtter,« sagde Martin Henriksen.

Forslaget bliver heftigt kritiseret af flere transportselskaber. I et høringssvar skriver DSB blandt andet, at selskabet kan blive »nødsaget til (...) midlertidigt at indstille den grænseoverskridende trafik.«