Dronningen, Løkke og Kjærsgaard fejrer Luther

Luther var ikke demokrat. Alligevel har han stor betydning for nutidens Danmark, mener Folketingets formand.

Dronning Margrethe med den tyske præsident Joachim Gauck (til højre for Dronningen) foran Wittenberg kirken. Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN

Der er lagt op til en fejring på højeste plan, når 500-året for reformationen tirsdag markeres på Christiansborg. Både dronningen, statsministeren og Folketingets formand holder taler.

Og spørger man Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), er der god grund til at markere, at det er 500 år siden, at den tyske munk Martin Luther slog 95 teser op på en kirkedør i Wittenberg.

»Det er en stor del af vores demokrati, selv om Luther absolut ikke var demokrat. Det kan man vel næppe kalde ham. Men alligevel har det stor betydning for vores demokrati,« siger Pia Kjærsgaard.

»Det har haft stor betydning for alt i vores samfund, familien, kulturlivet - alt. Samfundet var et andet for 500 år siden. Så på den måde kan man ikke sammenligne. Men løbende har det betydet meget for samfundet helt op til i dag.«

Det er ikke Folketinget som sådan, der arrangerer festligholdelsen, understreger Kjærsgaard. Men Folketinget lægger lokaler til, i og med at fejringen foregår i Landstingssalen.

Dertil kommer, at Folketinget har bevilget tre millioner kroner til folkeoplysning om reformationen. De penge har der ifølge folketingsformanden været stor efterspørgsel efter.

Der lever jo folk med mange forskellige religioner i Danmark. Risikerer man ikke at sende et budskab om, at deres religion ikke er lige så vigtig som kristendommen?

»Den kristne religion er den vigtigste i Danmark. Vi er et kristent land. Det står i grundloven,« siger Pia Kjærsgaard med henvisning til grundlovens formuering om, at den evangelisk-lutherske kirke er den danske folkekirke.

Men det skal ikke forstås sådan, at kristendommen er afgørende for den daglige politik i dagens Danmark, gør hun klart.

»Jeg ønsker bestemt at holde tingene adskilt. Absolut,« siger Pia Kjærsgaard.

»Men det er vores religion. Og det er det, vi lever efter. Uanset om vi er troende eller ej, tror jeg egentlig, at vi lever efter det alle sammen.«

Christian Juhl er Enhedslistens medlem af Folketingets øverste ledelse, præsidiet. Han mener ikke, at der bør bruges penge på at fremhæve kristendommen.

»Vi burde overlade det til folkekirken, hvis den vil fejre en af sine gamle koryfæer. Vi burde holde kirke og stat adskilt.«

»Vi er på mange måder et multikulturelt og multireligiøst samfund i Danmark. Det her er med til at fremhæve, at kristendommen skulle være en særlig eller specielt god religion. Det er den ikke,« siger han.

En enkelt ting ved Luther vil han dog gerne fremhæve.

»Han turde gøre oprør mod autoriteter,« siger Christian Juhl.

/ritzau/