Dronning Margrethe: Ligestilling var fremmedord for min farfar

Dronning Margrethe roste fredag de personer, der stod bag grundloven fra 1915 og de kræfter, der fik kvinders valgret indført i loven.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

For blot et par generationer siden var det ikke ualmindeligt, at man kiggede skævt til ligestilling mellem kvinder og mænd.

Og ej heller rigets monark holdt bladet for munden. Det fortalte dronning Margrethe fredag, da hun var med til at hylde 100-året for grundloven og kvinders valgret, der blev indført ved samme lejlighed.

Kong Christian 10. fik nemlig ifølge dronningen, efter at have underskrevet den nye grundlov i 1915, sagt til en taknemmelig kvinde, at han hellere syntes, hun »skulle gå hjem og lave kaffe« til sin mand.

»For ham var kvinders ligestilling nok mest et fremmedbegreb,« sagde dronning Margrethe, der høstede flere klapsalver fra de mange fremmødte i Rigsdagsgården ved Christiansborgs hovedindgang - heriblandt et stort optog arrangeret af Dansk Kvindesamfund.

Fremmødet var et konkret bevis på, at tingene har ændret sig - selvom vejen til den lige valgret og ligestilling har været lang, konstaterede dronning Margrethe.

»Det var ikke en ændring, der kom ud af det blå. Det var resultatet af en lang og sej kamp. Især fra kvindeorganisationernes side,« sagde dronningen, som også slog fast, at grundloven har været en unik grundsten til det Danmark, vi ser i dag.

»Disse ændringer gav grundloven og dermed det politiske systemet en robusthed, der sidenhen har bestået sin prøve,« sagde dronning Margrethe.

»Det blev selve det forfatningsmæssige fundament for udviklingen af det moderne Danmark.«