Dramaet, krisen og udskydelsen: Regeringens første år fortalt i 19 nøglecitater

Lars Løkke Rasmussen er selv »stolt« over regeringens første år. Politiko.dk har været en tur i arkivet og giver dig her regeringens første - og særdeles begivenhedsrige år i nøglecitater.

I dag er det præcis et år siden, at Lars Løkke Rasmussen præsenterede sin nye regering på Amalienborg Slotsplads.

Siden har en folkeafstemning, en flygtningestrøm, en blå krise, en blå finanslov, en omdiskuteret smykkelov, et Brexit, en udskydelse af de planlagte skatteforhandlinger, to ministerrokader, 27 kampfly, en lang række asylstramninger og en endnu længere række andre politiske aftaler præget et hæsblæsende politisk år.

Der er intet, der tyder på, at efteråret bliver mindre heftigt, men inden vi når så langt, får du her regeringens første år fortalt gennem 19 nøglecitater og historierne om dem.

24. juni 2015

Anders Samuelsens stålsatte øjne

»Se mig i øjnene og se, hvor stålsat jeg er.«

Samuelsens stålsatte øjne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Vi starter med et citat, som regeringen ikke selv står bag. Det gør til gengæld Liberal Alliances politiske leder, Anders Samuelsen. Citatet stammer fra regeringsforhandlingerne, som Løkke førte med de blå støttepartier på Christiansborg efter folketingsvalget. Forhandlingerne endte som bekendt med, at Løkke dannede en ren Venstre-mindretalsregering med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de Konservative som støttepartier. Se klippet med Samuelsen fra tv2.dk her.

28. juni 2015

Lars Løkke Rasmussen præsenterer sin V-regering

»Her er 17 ministre som repræsenterer en stor bredde på alle måder. 10 har solid ministererfaring, syv er nye, den yngste er 31 og den ældste er 70. Så det er et stærkt hold, som rummer mange kompetencer. Det bliver der også brug for, for vi er en mindretalsregering.«

Lars Løkke Rasmussen præsenterede 28. juni sin og Danmarks nye regering. 17 ministre - 5 kvinder og 12 mænd - talte den nye regering, der afløste Helle Thorning-Schmidt og hendes SR-ministerhold.

Præsentationen af regeringen skete på Amalienborg Slotsplads søndag 28. juni kort efter klokken 10.30.

93 dage senere måtte Løkke skifte sin første minister ud, da forsvarsminister Carl Holst trak sig efter massiv modvind. Det kommer vi tilbage til.

ARKIVFOTO. Regeringens nye ministre bliver introduceret på Amalienborg Slotsplads i København. Her ses, foruden Løkke selv, Kristian Jensen, Eva Kjer Hansen, Sophie Løhde og Bertel Haarder. Til højre på billedet, bag Kristian Jensen, er det Hans Christian Schmidt. Bagerst, bag Ekstra Bladets mikrofon er det Lars Christian Lilleholt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe.

28. juni 2015

Søren Pind afslører på Facebook, at han er ny justitsminister

»Der er en ny sherif på vej til byen. Der vil blive slået hårdt men retfærdigt ned. Barmhjertighed vil også indgå. I nødvendigt omfang.«

Venstres farverige Søren Pind bruger Facebook til at fortælle, at han bliver ny justitsminister i den regering Lars Løkke Rasmussen præsenterer samme dag. Samtidig giver Pind sig selv det øgenavn, der siden har hængt ved; sheriffen.

7. september 2015

Flygtninge vandrer på danske motorveje

»Vi er blevet overhalet af virkeligheden. Vores oplysninger er, at ca. 400 er ankommet inden for de sidste 24 timer.«

Lars Løkke Rasmussen afholdt et ekstraordinært pressemøde i Statsministeriets Spejlsal, da flygtninge pludselig vandrede på de danske motorveje den 7. september 2015.

Dengang mente Løkke, at en »fair dansk andel« af den flygtningestrøm, der havde tvunget Tyskland til at åbne sine grænser, havde været 100. Men regeringens håndsrækning til Angela Merkel blev hurtigt overhalet af virkeligheden, som Løkke sagde.

Sidste år søgte 21.000 mennesker asyl i Danmark. Efter grænsekontrollen blev indført 4. januar og til og med 27. juni har ca. 4.000 mennesker søgt asyl.

Vandrende flygtninge spærrer den sønderjyske motorvej E45 onsdag d. 9. september 2015. En større gruppe flygtninge har forladt deres opholdssted ved Padborg og vandrer nu på motorvejen (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker.

29. september 2015

Carl Holst trækker sig som forsvarsminister

»Jeg ville gerne være minister, men jeg ville ikke være det for enhver pris. Jeg ville ikke bare være minister for forsvarsområdet uden at kunne agere som minister. Og jeg ville slet ikke skygge for regeringens projekt.«

Carl Holst nåede kun 93 dage som forsvarsminister, inden han i slutningen af september måned måtte trække sig fra sin post og dermed tvinge Løkke ud i den første ministerrokade.

Længere tids stormvejr i medierne om Holsts brug af en ansat i Region Syddanmark til sin egen personlige valgkamp, da han var regionsrådsformand, endte med at skygge for hans manøvrerum som minister, lød Holsts begrundelse, da han meddelte sit exit. Den ansatte var i øvrigt den samme person, der senere blev Carl Holsts særlige rådgiver som minister.

Forsvarsminister Carl Holst træder af med øjeblikkelig virkning den. 29. september 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper.

13. november 2015

Lars Løkke Rasmussen præsenterer regeringens asylpakke

»Der er gået hul på Europa.«

Lars Løkke Rasmussen holdt 13. november 2015 et pressemøde i Statsministeriet, hvor han sammen med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg og justitsminister Søren Pind præsenterede regeringens asylpakke.

Den indeholdt 34 konkrete initiativer og skulle, med Løkkes egne ord, »skærme Danmark bedst muligt« mod det flygtningepres på landets grænser, der efteråret igennem havde ført til, at flere og flere flygtninge kom ind i Danmark. Læs historien her.

19. november 2015

Blå finanslovsaftale i hus

»Finanslovsaftale på plads. Flot arbejde, Claus!«

Det var finansminister Claus Hjort Frederiksen og regeringens støttepartier, der præsenterede aftalen. Men citatet kommer fra Lars Løkke Rasmussens twitterkonto, hvor han roste sin finansminister for finanslovsaftalen for 2016. Aftalen, der traditionen tro blev kritiseret af oppositionen, havde tydelige støtteparti-aftryk: DF fik en såkaldt værdighedsmilliard til ældreområdet, LA fik sænket registreringsafgiften og K fik fastfrosset grundskylden i '16.

28. november 2015

Kristian Thulesen Dahl og Lars Løkke Rasmussen kæmper på hver sin side af folkeafstemningsstregen

»Det, du gør her, Kristian, og som gør mig personligt ked af det, det er, at du sætter et spørgsmålstegn ved det danske folkestyre.«

Fem måneder efter, at Løkke præsenterede sin V-regering på Amalienborg Slotsplads kom et lavpunkt i samarbejdet mellem Venstre og Dansk Folkeparti, regeringens største støtteparti. For i valgkampen op til folkeafstemningen 3. december om det danske retsforbehold oplevede V og DF den særprægede situation at være på hver sin side af stregen.

De to partier - og ikke mindste Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl - kæmpede indædt for at vinde. Løkke og ja-siden lovede, at dansk deltagelse i EUs fælles flygtninge- og asylpolitik kun kunne ske, hvis en ny dansk folkeafstemning stemte ja. I en tv-debat på TV2 gik de to allierede til hinanden i en grad, så statsministeren sagde ovennævnte.

Det var i øvrigt i samme valgkamp, at Løkke lovede, at løftet om en ny folkeafstemning gjaldt, »indtil solen brænder ud«. Og hvad sker der egentlig, når solen brænder ud, spørger du måske. Det har videnskab.dk skrevet en længere artikel om. Og bare rolig: du fryser ikke ihjel lige med det samme.

3. december 2015

Statsministeren erkender nederlag i folkeafstemning om retsforbeholdet

»Sådan er det nogle gange. Nogle gange gør folk, det man siger til dem, det man beder dem om. Andre gange gør de ikke. I dag har danskerne ikke gjort det, vi og mange andre bad dem om.«

Lars Løkke Rasmussen var netop blevet klappet ind i Venstres gruppeværelse på Christiansborg. Klokken var lige omkring 23.00 og datoen var 3. december.

På det tidspunkt stod det klart, at danskerne havde sagt klart nej til at omdanne det danske EU-retsforbehold til en tilvalgsordning med 53,1 procent af stemmerne. Indtil solen brænder ud-løftet var overflødigt, og Danmark var (og er stadig) pisket til at opnå en parallelaftale, hvis vi fortsat skal være med i Europol, når det bliver overstatsligt 1. maj næste år. Læs historien her.

Folkeafstemning om retsforbeholdet 2015. Statsminister Lars Løkke Rasmussen taler i Venstres gruppelokale på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

18. december 2015

Massiv negativ omtale af regeringens såkaldte smykkelov i internationale medier

»Idéen om at beslaglægge smykker fra mennesker på flugt har en særlig bitter bibetydning i Europa, hvor nazisterne konfiskerede store mængder guld og andre værdier fra blandt andre jøder.«

Den amerikanske avis Washington Post bragte kort inden jul en artikel om regeringens stærkt omdiskuterede forslag om, at politiet skulle kunne kropsvisitere flygtninge, der ankommer til Danmark, og konfiskere smykker og andre værdigenstande med en værdi over 3.000 kroner.

Det var samme smykkelov - og de asylstramninger, den var en del af - der fik den britiske avis The Guardian til at afbillede Lars Løkke Rasmussen som nazist med armbind og brun jakke. Smykkeloven er i øvrigt ifølge tv2.dk i juni (godt fire måneder efter den endelige vedtagelse i slutningen af januar) ikke blevet taget i brug en eneste gang.

12. januar 2016

Løkke udskyder forårsskattelettelserne til efteråret

»Regeringen vil med afsæt i 2025-planen finde råd til både skattelettelser og velfærdsforbedringer i efteråret.«

Regeringens ambitioner om skattelettelser var intakte, understregede statsministeren denne januardag efter et regeringsseminar på Kragerup Gods. Men de kunne ikke blive til noget på forårssiden af sommeren, understregede han.

Flygtningekrisen og de markant øgede udgifter hertil gjorde, at Løkke, trods indtil flere trusler fra Liberal Alliances Anders Samuelsen, så sig nødsaget til at udskyde forhandlingerne til efterårssiden af sommerferien, hvor regeringen så ville fremlægge et udspil til en 2025-plan. Den kunne give bedre mulighed for og råd til skattelettelser, lød forklaringen.

I regeringsgrundlaget 'Sammen for fremtiden' står der sort på hvidt, at det er regeringens ambition at sænke skatten på den sidst tjente krone med 5 procentpoint. En måneds tid efter udskydelsen truede Samuelsen igen regeringen på livet. »Vi ved til jul, om vi får valg eller reformer,« sagde LA-formanden.

23. februar 2016

De Konservative trækker støtten til Eva Kjer Hansen

»Ministeren har ikke levet op til sit ansvar trods gentagne opfordringer. Derfor har vi ikke længere tillid til ministeren.«

Den 23. februar 2016 vil blive husket som en af de mest - hvis ikke den mest - dramatiske dag i regeringens første leveår. Efter et par ugers kritiske skriverier om en landbrugspakke, der ellers blev landet i fordragelighed inden jul, var den konservative tillid til miljøminister Eva Kjer Hansen brugt op.

Det meddelte K-formand Søren Pape Poulsen tidligt på aftenen 23. februar. Og det satte for alvor fut i dansk politik. På sit pressemøde understregede Pape Poulsen, at K stadig havde tillid til regeringen og Løkke. »Vi vælter ikke regeringen. Den kan vælte sig selv,« sagde han.

Søren Pape Poulsen (K) ankommer til forhanlinger i statsministeriet onsdag d. 24.02.2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

23. februar 2016

Lars Løkke Rasmussen indkalder til krisemøde

»Har indkaldt lederne af de blå partier til møde i aften kl 21. Så må vi se om regeringen fortsat har flertal til at være regering... #dkpol«

Statsminister Lars Løkke Rasmussen skrev ovenstående på både Twitter og Facebook netop som Søren Pape Poulsen indledte det pressmøde, hvor han annoncerede, at de Konservative ville vælte Eva Kjer Hansen som miljø- og fødevareminister i sagen om landbrugspakke, som sprang i luften i løbet af februar.

Med sin dramatiske udmelding på de sociale medier satte statsministeren gang i nogle neglebiddende spændende timer og dage i dansk politik og et forløb, der var højspændt og balancerede på en knivsæg, lige indtil Eva Kjer Hansen selv trak sig som minister knap fire døgn senere.

Læs mere her.

27. februar 2016

Eva Kjer Hansen trækker sig som miljø- og fødevareminister

»Jeg har i dag meddelt statsministeren, at jeg trækker mig fra posten som miljø- og fødevareminister. Jeg har været glad for hver eneste dag, som jeg har stået i spidsen for det nye Miljø- og Fødevareministerium. Men jeg vil ikke stå i vejen for regeringen. Danmark har brug for et borgerligt-liberalt sammenhold.«

Med udsigt til et mistillidvotum fra et flertal i Folketinget, valgte Eva Kjer Hansen en lørdag morgen i slutningen af februar selv at trække sig fra sin ministerpost. Hendes beslutning kom efter nogle turbulente uger for både Eva Kjer og Lars Løkke Rasmussen, efter at de Konservative kastede regeringen ud i sin hidtil værste krise i forbindelse med den omstridte landbrugspakke. Sagen spøger i øvrigt endnu. Læs Eva Kjer Hansens pressemeddelelse her.

20. april 2016

Thulesen Dahl presser regeringen: Aflyser skattelettelser inden næste valg

»Vi vil ikke være med i en skatteaftale om at sænke skatterne, når ikke der er penge til det.«

Dansk Folkepartis formand smed lidt af en bombe, da han i april udelukkede, at der kunne blive tale om skattelettelser inden næste valg. Der var simpelthen ikke råd, sagde han til DR Nyheder. Et par dage senere, i Berlingske, åbnede Thulesen Dahl alligevel for skattelettelser. Hvis de blå partier kan blive enige om »afgørende beslutninger«, der bringer udgifterne på flygtningeområdet ned, kunne der alligevel blive muligheder for lavere skat, sagde han.

I det hele taget brugte DF flere gange forårsmånederne på at gå op i mod regeringen. Det skete eksempelvis også omkring regeringens planlagte skattestigning, der skulle finansiere afskaffelsen af PSO-afgiften.

1. juni 2016

Løkke siger tak for LAs beskrivelse af ham som velfærdsprinsesse

»Tak til Simon Emil Ammitzbøll for et helt fantastisk eventyr om prinsen på den hvide reformhest, der redder velfærdsprinsessen, som jeg så må forstå er...mig.«

Det tog 14 timer og 11 minutter, da Folketinget formelt gik på sommerferie efter en afslutningsdebat, der med statsministerens egne ord var en af de mest rolige, han kunne huske. Løkkes tak til Simon Emil Ammitzbøll kom, efter at LAeren i sin ordførertale havde fortalte et eventyr om Liberal Alliances ambition om at være prinsen på den hvide reformhest, der kommer og redder velfærdsprinsessen af sin tornerosesøvn - ved efterårets skatteforhandlinger, altså.

Den traditionelle afslutningsdebat i Folketinget onsdag d.01.06.2016. Inger Støjberg, Kristian Jensen og Kristian Thulesen Dahl. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

9. juni 2016

Politisk aftale om indkøb af 27 nye kampfly

»Vi har lavet en aftale om, at Danmark skal købe 27 F-35-kampfly. Det er en kapacitet, der erstatter de nuværende F-16-fly. Det er et antal der gør, at vi kan løse de samme opgaver, som vores gamle F-16-fly løser i dag.«

Forsvarsminister Peter Christensen kunne i begyndelsen af juni sætte hak ud for en aftale om indkøb af nye kampfly. Regeringen indgik en aftale med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, de Radikale og Liberal Alliance om at købe 27 nye F-35 Joint Strike Fighter-fly til en samlet pris på 56,4 milliarder kroner.

Ganske bemærkelsesværdigt var de Konservative ikke med i aftalen. De var simpelthen blevet bedt om at forlade forligskredsen og er derfor heller ikke længere en del af forsvarsforliget.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) i pilotuniform tidligere på året, hvor han overdrog to Britten-Normann Islander fly til Hjemmeværnet i Roskilde Lufthavn. Billedet er fra mandag d. 22 februar 2016 (Foto: Scanpix/Claus Bech/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/Claus Bech.

24. juni 2016

Løkke om Brexit

»Godmorgen...Eller det kan man måske diskutere, om det er en god morgen...Det er på mange måder en trist morgen at vågne op til, nu hvor vi kender resultatet af den britiske folkeafstemning i går, som jo bærer det resultat i sig, at Storbritannien skal forlade EU.«

Det var en påvirket statsminister, der denne fredag morgen sammen med sin udenrigsminister modtog det danske journalistkorps i Statsministeriets Spejlsal for at udtale sig om briternes EU-nej, det såkaldte Brexit.

Men det var også en statsminister, hvis budskab var, at Danmark hører hjemme i EU. Danskerne skal ikke til en folkeafstemning om det danske EU-medlemskab, understregede Løkke.

28. juni 2016

Løkke ser tilbage på et år som statsminister

»Det første år er gået ekstremt hurtigt. Når jeg bladrer i bunken med billeder, bliver jeg overvældet over alt det, jeg har oplevet undervejs.«

I dag har Lars Løkke Rasmussen selv lagt et billedgalleri på Facebook. Her ser han tilbage på det år, der er gået, siden han for et år siden - i noget bedre vejr end i dag - præsenterede sin regering. Det tilbageblik kan du se her:

LÆS MERE