DR lukker ned for omstridt politikerfinte: Vil ikke være »redskab for partikontorer og politiske holdninger«

DR Nyheder har justeret sin Facebook-side, således folketingspolitikeres kommentarer ikke længere ligger øverst i kommentarfelterne.

DR ændrede indstillingerne i januar, og ifølge Journalisten skete det, fordi politikere i stor stil kommenterede opslag og altid lå øverst i kommentarsporene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Folketingspolitikeres nye og effektive metode til at skabe opmærksomhed om sig selv og egne holdninger har fået DR Nyheder til at sætte foden ned.

Således har DR ændret indstillingerne på DR Nyheders Facebook-side, så politikeres kommentarer ikke konsekvent ligger øverst i kommentarsporene på kanalens opslag.

Det skriver fagbladet Journalisten.

I stedet bliver kommentarfelterne nu sorteret efter nyeste kommentarer og altså ikke dem, som Facebooks algoritmer finder mest relevante.

DR ændrede indstillingerne i januar, og ifølge Journalisten skete det, fordi politikere i stor stil kommenterede opslag og altid lå øverst i kommentarsporene.

»Vi har jo ikke lyst til at være et redskab for partikontorer og politiske holdninger, og vi vil gerne sørge for, at folk har en lige mulighed for at debattere og gå i dialog med hinanden på Facebook, og det er lidt svært, når en enkelt kommentar bliver ved med at løbe med al opmærksomheden,« siger Hans Christian Kromann, der er redaktionschef for DR Nyheder Digitalt og Web & Mobil, til fagbladet.

Redaktionschefen forklarer, at DR nu undersøger, hvordan ændringen påvirker debatten på kanalens Facebook-side. Det er indtil videre kun selve DR Nyheders side, som er justeret. Altså er andre Facebook-sider som eksempelvis DR1 og DR2 fortsat indstillet sådan, at Facebooks algoritme sorterer efter de mest relevante kommentarer.

Noget at gøre med »spin«

Berlingske har ad flere omgange beskrevet tendensen.

I april lød det eksempelvis fra Benjamin Rud Elberth, som er tidligere digital chef i Socialdemokratiet og i dag er rådgiver og ekspert i sociale medier, at kommentarsporene på nyhedsmediers Facebook-sider kan virke som »et quickfix« til at få nye følgere, øget rækkevidde og friske målgrupper.

»De (politikerne, red.) hijacker kommentarfelterne, fordi de på den måde genererer flere følgere. Det er fuldstændig optimalt for politikere at kommentere store nyhedsmedier,« sagde Benjamin Rud Elberth.

På spørgsmålet, om ikke politikere også gør det, fordi det er deres pligt at dele deres partis synspunkter og bidrage til den offentlige debat, var det »overordnede svar« et nej.

»De vil farve kommentarsporet i deres partis retning. Det har ikke noget med pligt at gøre, det har noget at gøre med spin,« mente Benjamin Rud Elberth.

Fagbladet Journalisten skriver, at man hos TV 2 Nyhederne endnu ikke har besluttet sig for, hvorvidt man vil følge DRs spor. Men kanalen holder øje med tendensen og undersøger i øjeblikket betydningen af den.

Kan ikke melde sig ud

En af de politikere, der hyppigt kommenterer kommentarspor, er Kristian Hegaard, De Radikales retsordfører. Han har tidligere forklaret til Berlingske, at han selv skriver sine opslag på sociale medier, og at »man kan problematisere algoritmerne, men jeg skal jo ikke melde mig ud af debatten på den baggrund«.

Samtidig sagde Hegaard dog, at det ikke er »uproblematisk«:

»Det er lettere for politikere at ligge højt i et kommentarspor end andre mennesker. På den måde har politikere lettere ved at få synlighed omkring deres synspunkter.«

Kristian Hegaard er dog langt fra den eneste politiker, der benytter metoden. Og han er heller ikke den, der gør det mest.

Læs her en opgørelse over, hvilke politikere og partier der benytter det omdiskuterede kommunikationstrick mest.