DR-generaldirektør: Der har været begået fejl og brud på etikken

Maria Rørbye Rønn svarer igen efter kritik fra Dansk Folkeparti, der beskylder generaldirektøren for at have lovet et andet DR3, end tilfældet er.

Vores helt centrale ambition i DR er at lave modige og markante programmer og at sætte væsentlige dagsordener om svære emner. Det vil uundgåeligt skabe debat, mener generaldirektør i DR, Maria Rørbye Rønn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, svarer nu på de seneste måneders debat om etikken i Danmarks Radio.

I dagens Berlingske Politiko angriber DFs medieordfører, Morten Marinus DR. Han mener, at DR er gået den forkerte vej i jagten på seertal og har gjort nyhedsjournalistik til ren og skær underholdning med et drastisk fald i troværdigheden til følge.

Marinus er især fortørnet over TV-kanalen DR3s brug af iscenesat journalistik, f.eks. i programmet »Absurdistan«.DRs etiske habitus er ikke vokset, efter at Rørbye Rønn overtog posten fra daværende generalsekretær Kenneth Plummer, mener Marinus, der føler sig direkte snydt af Rørbye Rønn.

»Det er ikke blevet bedre med Rørbye Rønn – nærmere det modsatte. Hun meddelte jo, at DR3 skulle være en stor public service-kanal for de yngre seere med kvalitetsprodukter og egenproducerede produkter og indkøbte kvalitetsprogrammer. Men når man tæller op på DR3 i dag, så er det i høj grad amerikanske underholdningsprogrammer og serier. Hele DR3 er blevet skrevvredet i forhold til det, som vi medieordførere i sin tid fik lovet af Rørbye Rønn. Jeg føler, at vi er blevet snydt af selvsamme direktør,« siger han Morten Marinus.

Maria Rørbye Rønn har valgt at besvare Belingskes henvendelse via mail. Her er generaldirektørens svar uredigeret.

I forhold til de sager om etik og troværdighed, der har præget DR det seneste år med den berygtede epinion-måling på kommunalvalgaftenen som kulmination, skriver Rønn:

»Vores helt centrale ambition i DR er at lave modige og markante programmer og at sætte væsentlige dagsordner om svære emner. Det vil uundgåeligt skabe debat. Det er vi fuldstændig bevidste om. Det er et grundvilkår. Vi har lanceret nye kanaler og skabt nye formater i det seneste år, og i det hele taget er 2013 et år, hvor det er gået rigtig stærkt i DR. Også for stærkt engang imellem. I al fald må jeg sige, at der desværre både har været begået fejl og brud på etikken. Det havde jeg gerne været foruden,« skriver Rørbye Rønn og fortsætter:

»Det er også lige præcis baggrunden for, at vi i år har styrket vores fokus på etikken, og at vi arbejder mere systematisk med de etiske dilemmaer end nogensinde - både internt i DR og i forhold til de eksterne producenter, som vi samarbejder med. Det skal jo ikke være sådan, at der bliver begået fejl i processen, som ender med at skygge for selve substansen. Her er Kommunalvalget egentlig et meget godt eksempel. Vi satte alle sejl til og har dækket kommunalvalget massivt med mere end 400 timers radio, med ’Demokratiets aften’ som var en fejring af nærdemokratiet, med udsendelser som »Stemmer på kante« og »Gaden hvor det offentlige forsvand« og med en stor flot valgaften på DR1. Alligevel er det fejlen – den forkerte prognose – som står tilbage. Det synes jeg er drøn ærgerligt. I en medieinstitution som DR, der sender mere end 35.000 timers tv og godt 120.000 timers radio er det selvfølgeligt uundgåeligt, at der sker fejl engang imellem, og at der er programmer og indslag, som deler vandene. Det er jeg mig fuldstændig bevidst om. Men når det er sagt, så er det vigtigt, at vi erkender vores fejl, at vi lærer af dem og at vi i det hele taget omfavner debatten om de etiske dilemmaer.«

I forhold til Morten Marinus kritik' af DR3 lyder Rørbye Rønns svar:

»DR er forpligtet til at være noget for hele befolkningen – også de unge, som vi traditionelt har haft det svært med. Derfor har vi lanceret DR3, som har en anden profil end de kommercielle kanaler. DR3 skal være klar til at møde de unge på deres egne præmisser. Det betyder, at den har både mod og kant, når den sætter væsentlige temaer til debat overfor en målgruppe, som i stigende grad har valgt public service fra. DR3 skal kunne tage livtag med emner som stoffer i ’Kokainens Pris’, give et indblik i identitetsspørgsmål for homoseksuelle i programmer »HomoLesbian« og »Bøssestudie« og udfordre vores forventninger til kærligheden og parforholdet i programserien »Gift ved første blik«. Ikke for at lade hånt om ægteskabet, men derimod for at sætte spot på, at op mod 1,5 millioner danskere lever alene, og at flere og flere har svært ved at finde kærligheden. Hvis DR bare forholder sig passivt, så løfter vi ikke den opgave, vi er blevet stillet, nemlig at være noget for alle danskere, og hvad værre er, vi risikerer, at der ikke er andre der har fokus på at inkludere de unge i samfundsdebatten.«