DR-forklaring i læksag undrer pressejurist

Ekspert i mediejura Oluf Jørgensen sår tvivl om DR's begrundelse for ikke at bruge optagelser om lækage af militære hemmeligheder.

Mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole undrer sig over, hvorfor DR ikke har brugt det bånd, der kaster lys over, hvem der lækkede militære hemmeligheder i 2007.

DR oplyste tirsdag, at den meget omtalte lydfil, der ifølge filminstruktør Christoffer Guldbrandsen dokumenterer, at forsvarsminister Søren Gades pressechef Jacob Winther i 2007 lækkede militære hemmeligheder til TV2, stammer fra en DR-medarbejder.

Generaldirektør Kenneth Plummer oplyser, at optagelsen skete under omstændigheder, der betyder, at den ikke kan bringes.

- Umiddelbart skulle man synes, at kriterierne for skjulte optagelser er opfyldt, men alligevel siger Plummer, at optagelserne skete under omstændigheder, der betyder, de ikke kan bringes. Hvad er det for omstændigheder? spørger Oluf Jørgensen.

DR skriver i en pressemeddelelse, at den kilde, der optræder på optagelsen, ikke var vidende om, at samtalen blev optaget. Men Oluf Jørgensen pointerer, at sagen om de lækkede oplysninger fuldt ud lever op til kriterierne for at anvende skjulte optagelser.

- Båndet vil kunne belyse problemstillingen. DR har haft det, men ledelsen vil ikke offentliggøre det. DR har tidligere ikke holdt sig tilbage fra at bruge skjulte optagelser. Det har været skjulte optagelser fra plejehjem og grisetransporter, siger Oluf Jørgensen

Mediejuristen forklarer, at to kriterier skal opfyldes for at retfærdiggøre skjulte optagelser. Sagen skal ikke kunne dækkes på andre måder og den skal have væsentlig samfundsmæssig betydning.

- Vurderer DR's ledelse, at det ikke har væsentlig samfundsinteresse at belyse, om der er sket magtmisbrug i de højeste cirkler i statsmagten? Det kan jeg næsten ikke tro, siger Oluf Jørgensen.

/ritzau/