DR fjernede valgreporter efter kontakt fra NA

Ny Alliance har blandt meget andet slået sig op på ytringsfrihed og demokrati, men blandt DR-medarbejdere mistænkes partiet nu for at have krævet en navngiven DR-journalist fjernet fra at dække deres valgaften. Ny Alliance afviser.

Nyhedschef i DR Ulrik Haagerup afviser, at TV-kanalen gav efter for politisk pression, da en journalist blev fjernet fra at dække Ny Alliance på valgaftenen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reimar Juul

Slagsmålet fra valgkampen mellem Naser Khader og Se og Hørs chefredaktør, Henrik Qvortrup, får nu et opsigtsvækkende efterspil. Det viser sig, at DR valgte af fjerne en bestemt reporter, Christian Gundtoft, fra at dække Ny Alliance på valgaftenen.

Det skete ifølge DRs nyhedschef, Ulrik Haagerup, efter ønske fra Ny Alliances daværende spindoktor Ulla Østergaard. Årsag: Christian Gundtoft er nær ven af Henrik Qvortrup, som Khader havde set sig sur på i valgkampen, efter at Qvortrup udokumenteret beskyldte ham for at have fået foretaget sort arbejde.

»Vi reagerer på den oplysning, vi i sidste ende får fra Naser Khader om, at det ikke er nogen fordel at sætte den medarbejder (Christian Gundtoft, red.) på opgaven,« siger Ulrik Haagerup, der i stedet sendte Gundtoft ud til Pia Kjærsgaard (DF).

Forløbet er yderst principielt. For danske medier har altid forsvaret sig mod indblanding i redaktionelle forhold. Og hverken Mærsk eller statsministeren kan bestille en bestemt journalist til et interview eller omvendt spærre døren for den kritiske journalist, fordi det bliver betragtet som et slag mod pressefriheden.

Måske er det derfor alle de implicerede i sagen afviser, at de i deres vildeste fantasi kunne finde på at kræve Gundtoft fjernet efter politisk pres.

Khader afviser
Spindoktor Ulla Østergaard og DRs valgchef, Naja Nielsen, er dog enige om, at de to sammen drøfter Qvortrup-sagen.

Men Ulla Østergaard fastholder, at hun aldrig har sagt noget om, at Gundtoft er uønsket af Khader. Og Khader udtaler nu via sin anden spindoktor Rasmus Jønsson, at han »intet kender til sagen og ikke har nogen problemer med Christian Gundtoft«.

»Jeg har lavet historier med ham før, under og efter valget,« udtaler Naser Khader.

Derfor kan det forekomme mærkeligt, at DR faktisk alligevel fjerner Gundtoft fra Ny Alliances valgaften. Beslutningen har efterfølgende ført til stor utilfredshed på DRs politiske redaktion, erfarer Berlingske Tidende.

Her er den udbredte holdning, at DR-ledelsen har underkastet sig politisk pression.

DR-valgchef Naja Nielsen siger om affæren:

»Ulla Østergaard henvender sig og siger, at Naser Khader har det rigtig svært med Qvortrup for tiden. Og hun taler om, at Gundtoft og Qvortrup er venner. Men det er ikke rigtigt, at vi retter os efter, hvad Ny Alliance siger,« siger Naja Nielsen, der ikke vil svare på, hvorfor DR så alligevel fjerner Gundtoft.

Ulla Østergaard siger omvendt, at hun ikke kunne drømme om at blande sig i DRs valgdækning.

Hvad synes du om, at DR siger det?

»Jeg synes, det er noget underligt noget,« siger Ulla Østergaard.

Gundtoft blev fjernet
Dermed opstår den besynderlige situation, at de to kvinder, som siger, at de intet har gjort for at fjerne Gundtoft fra en opgave, alligevel får efterladt det indtryk hos DR-nyhedschef Haagerup, at Naser Khader vil være fri for en bestemt politisk reporter. Og nyhedschefen fjernede Gundtoft, erkender han.

Ulrik Haagerup, er det klogt at bøje sig for Ny Alliances ønske?

»På valgaftenen, mens stemmerne bliver talt op, forsøger vi at følge valgets hovedpersoner, inden de kører ind til deres gravøl eller jubelfester. Der forsøger man på forhånd at lave nogle aftaler med politikerne om, at man kan komme ind i deres hjem,« siger Ulrik Haagerup og tilføjer:

»Men i den oprevne situation, Naser Khader åbenbart er i, har han ikke lyst til at lukke nogen af Henrik Qvortrups venner ind i sit private hjem.«

DR får ikke topkarakter
Er det ikke en glidebane at efterkomme politikernes ønske om hvilken journalist, de ikke vil have til at dække dem?

»Nej, det synes jeg ikke. Jo, hvis der var tale om decideret politisk journalistik på Christiansborg eller alle mulige andre steder, så ville jeg bestemt synes, at man ikke skulle bevæge sig ud ad den galej. Men der er tale om noget andet her.«

På journalistuddannelsen får DR ikke topkarakter.

»Det lyder som et knæfald for et fuldstændig ublu krav,« lyder dommen over DR fra leder af journalistuddannelsen på Syddansk Universitet, Troels Myhlenberg.

Han er også kontant i sin bedømmelse af Ny Alliance: »Det virker udemokratisk, for det er ikke politikernes opgave i et demokrati at være med til at sætte holdet på den statslige TV-kanals dækning af politik. Det virker østeuropæisk.«

Christian Gundtoft har ikke ønsket at kommentere sagen, mens DRs generaldirektør Kenneth Plummer er fåmælt:

»Jeg er ikke bekendt med det og har derfor ikke nogen kommentarer. Men jeg vil selvfølgelig prøve at følge op på sagen og stille et par interne spørgsmål,« siger Kenneth Plummer.