Domstole kan sætte rammen for tålt ophold

At være på såkaldt tålt ophold skal være nærmest utåleligt, mener regeringen. Ombudsmanden vil have en konkret sag prøvet ved domstolene for at fastsætte linje.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De 69 personer, der for tiden opholder sig i Danmark på tålt ophold, er endnu engang genstand for en ophedet debat.

Samme dag som udlændingeminister Inger Støjberg (V) lagde op til stramninger på området, henstillede Folketingets Ombudsmand til, at en udenlandsk statsborger får fri proces til en retssag mod Udlændingestyrelsen.

Den konkrete sag drejer sig om en mand, der siden 2008 har haft pligt til at bo i Center Sandholm, efter han fik en fængselsdom og blev udvist. Han kan ikke tvangsudsendes, fordi han vil være i livsfare i hjemlandet.

Manden, der er dømt for ét tilfælde af alvorlig personfarlig kriminalitet, har kone og børn, som han gerne vil bo sammen med.

- Den pågældende har for længst afsonet sin straf, og der er ikke noget, der tyder på, at han vil skjule sig eller begå ny kriminalitet, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

- Der er heller ikke tegn på, at hans forhold i hjemlandet vil blive forandret. Derfor må man spørge, om det er lovligt at fastholde kravet om, at han skal bo i Center Sandholm, efter nu snart otte år.

Ombudsmanden vurderer samtidig, at det er "tvivlsomt", om det er i overensstemmelse med dansk ret og menneskerettighedskonvention fortsat at kræve, at manden opholder sig i Center Sandholm.

- Domstolene kan fastsætte den fremtidige linje i tilsvarende sager. Derfor har jeg nu henstillet, at manden får fri proces, siger Jørgen Steen Sørensen.

I 2014 afgav ombudsmanden en redegørelse om forholdene for udlændinge på tålt ophold i Center Sandholm. Ombudsmanden betegnede vilkårene som "meget belastende og begrænsende for grundlæggende livsførelse".

Inger Støjberg slår fast, at personer på tålt ophold netop ikke skal opretholde et almindeligt familieliv.

Derfor indledte hun torsdag et lynforløb for at stramme reglerne yderligere for personer på tålt ophold.

Strammerpakken indebærer, at alle 69 personer på tålt ophold skal flyttes til Kærshovedgård i en midtjysk skov ved Ikast, hvor de får uhyre svært ved at fortsætte deres dagligdag.

/ritzau/