Domstol: Amerikansk selskab må gerne drive Thulebasen

En amerikansk domstol har stadfæstet tildelingen af kontrakten på at drive Thulebasen på Grønland til et amerikansk selskab Exilis trods danske indsigelser.

Arkivfoto fra Thulebasen. Fold sammen
Læs mere
Foto: REITER NIELS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske rigsrevision har afvist klagerne over det omstridte Thule-udbud, hvor det amerikanske selskab Exilis Services har vundet kontrakten for at drive Thulebasen på Grønland, selvom det fremgår af forsvarsaftalen mellem Danmark, Grønland og USA, at det skal være et dansk eller grønlandsk selskab, der udfører service på Thulebasen.

Dansk Industri er uforstående over for afgørelsen.

»Vi er meget forundrede og bekymrede over afgørelsen fra de amerikanske myndigheder. Beslutningen om at tildele opgaverne på Thule til et amerikansk skuffeselskab flugter på ingen måde med den aftale den danske og den amerikanske regering indgik, da basen blev oprettet. Her blev man enige om, at driftsopgaver og indkøb til Thule i videst muligt omfang skal gå til danske virksomheder,« siger sekretariatsleder for Forsvarsindustrien i Dansk Industri, Frank Bill, i en pressemeddelelse.

For at sikre aftalen og arbejdspladserne klagede tre konsortier Greenland Contractors I/S, Copenhagen Arctic A/S og Per Aarsleff A/S over udbuddet til den amerikanske rigsrevision, som netop har afvist klagerne.

Trods afgørelsen er sagen dog langt fra slut, mener Frank Bill, som nu ser det som en rent politisk sag. Han håber, at udenrigsminister Martin Lidegaard (R) vil sikre, at amerikanerne lever op til den gamle aftale.

I en udtalelse til TV 2 udtrykker Marine Lidegaard sin utilfredshed med aftalen, men det er ikke klart, hvorvidt afgørelsen vil blive omstødt.

Udenrigsministeren har været kaldt i samråd om sagen flere gange, og han er blevet beskyldt for at give Folketinget forkerte oplysninger om kravene i det udbud, som amerikanerne endte med at vinde.

»Hele grundlaget for udbuddet er en årelang aftale mellem USA og Danmark, som tilgodeser danske virksomheder. Den aftale er stadig gældende, og så forventer vi naturligvis også, at den overholdes,« siger Dansk Industris Frank Bill.

Det amerikanske ejede danske skuffeselskab Exelis Services A/S fik tilbage i oktober 2014 tildelt servicekontrakten til cirka 2,5 milliarder kroner for drift og vedligehold af Thulebasen i Grønland.