Dommer-opsang til politikere: I skader demokratiet

Når politikere offentligt kritiserer domsafsigelsen i en sag, der endnu ikke er afsluttet, knægter de vores demokratiske idealer, mener to dommere. »Jeg tror ikke, de aner, hvad de foretager sig,« siger retspræsident om politikernes kritik af Sam Mansour-dom.

»Jeg tror ikke, de aner, hvad de foretager sig,« siger retspræsident Torben Goldin fra Frederiksberg Ret om politikernes kritik af Sam Mansour-dom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da franskmanden Charles-Louis Montesquieu i 1700-tallet formulerede kravet om magtens tredeling, tænkte han næppe på en fremtidig boghandler fra Brønshøj. Men sagen om den islamistiske Sam Mansour, der i torsdags blev idømt fire års fængsel for opfordring til terror, fører nu til en debat om magtens adskillelse i det danske samfund.

Det faldt nemlig ikke i god jord hos en række politikere, at seriepropagandisten Mansour foreløbigt får lov til at beholde sit danske statsborgerskab. Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard tordnede således mod dommen og mente, at »det danske demokrati har spillet fallit«, mens Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, allerede inden domsafsigelsen havde ytret sit håb om, at »Sam Mansour får frataget sit danske statsborgerskab og bliver udvist«.

Men det bør de holde sig for gode til, mener retspræsident Torben Goldin fra Retten på Frederiksberg, som fredag gjorde opmærksom på, at det ifølge Retsplejeloven faktisk kan være strafbart at udtale sig på måder, der er egnede til at kunne påvirke dommerne, domsmændene eller nævningernes afgørelse i en straffesag. Så længe ankefristen i Mansour-sagen ikke er udløbet, er sagen derfor ikke afsluttet, og udtalelserne potentielt strafbare. Den kritik har dog ikke gjort nævneværdigt indtryk på hverken Inger Støjberg eller Pia Kjærsgaard. Sidstnævnte slog efterfølgende fast, at »som folkevalgt politiker har jeg ret og pligt til at udtale mine holdninger«.

I strid med demokratiske principper

Men det er ikke bare et potentielt lovbrud, slår Torben Goldin fast. Det strider ganske enkelt imod vores demokratiske principper.

»Selvfølgelig er det demokratisk skadeligt. Vores system er bygget op om en tredeling af magten, og i det her tilfælde prøver den ene magt altså at sætte den anden magt ud af spillet ved at gå ind og potentielt påvirke systemet,« siger han og lægger vægt på, at lægdommerne i Danmark, der altid har flertal i straffesager, i vidt omfang er direkte eller indirekte politisk udpegede.

Pres fra partiformanden

Et system, der som modstykke kræver, at de lovgivende politikere blander sig uden om retssagerne.

»Hvad tror du, at den lægdommer, der er medlem af et parti, vil mene om en sag, han skal dømme, hvis partiformanden i forvejen har udtalt sig om, hvad partiet mener? Så risikerer vi, at det bliver politikerne, der sidder i domstolene og bestemmer, og det er jo ikke, hvad der var meningen med det danske demokrati,« siger han og får opbakning af Mikael Sjöberg, der er formand for Den Danske Dommerforening.

»De bruger selvfølgelig deres ytringsfrihed, men vi har så nogle regler, der indskrænker den, og der gælder ikke særlig ytringsfrihed for politikere. Lige nu sidder den dømmende magt og skal tage stilling til et spørgsmål, og så skal den lovgivende magt ikke blande sig,« siger han.

Der findes fortilfælde, hvor der er afsagt dom om overtrædelse af lovgivningen på området. I 1982 blev en redaktør på Ekstra Bladet idømt en bøde på 10.000 kroner for at have bragt en artikel på forsiden under overskriften »A bør frifindes« og en leder på side 2 samme dag, som nævningerne skulle afgøre retssagen. Hverken Torben Goldin eller Mikael Sjöberg har dog tænkt sig at politianmelde de politikere, som, de mener, har overtrådt lovgivningen.

»For at kunne straffe dem, kræver det, at udtalelserne er sket med forsæt eller ved grov uagtsomhed. Men efterhånden står det klart for mig, at politikerne simpelthen bare ikke aner, hvad de foretager sig. Vigtigst er budskabet: Hold fingrene væk!« siger Torben Goldin.