Dokumentation: Enhedslistens kompromisforslag i 11. time

Enhedslisten sendte i 11. time et kompromisforslag, der skulle være med til at holde Venstre og de Konservative væk fra en finanslovaftale.

Johanne Schmidt Nielsen (Ø). Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag klokken 15.18 sendte Enhedslisten en mail til Finansministeriets ministersekretariat og finansminister Bjarne Corydons (S) sekretær.

I den mail var der et kompromisforslag, som skulle kickstarte de kuldsejlede finanslovforhandlinger mellem regeringen og dens parlamentariske grundlag.

Afsenderne på mailen var Enhedslistens tre forhandlere ved finanslovforhandlingerne, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), Stine Brix (Ø) og Frank Aaen (Ø). De kom med et forslag til, hvordan den helt store knast i forhandlingerne, striden om de ældres ret til at blive badet to gange om ugen, kunne høvles af, så regeringen og Enhedslisten kunne skrive under på en finanslov.

Mailen blev ikke besvaret og derfor fulgt op af en SMS fra Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, til Bjarne Corydon, som heller ikke blev besvaret.

»Vi tilbød et kompromis - en slags mellemvej mellem regeringen og Enhedslisten - vi forslog at bruge deres model i forhold til ældreplejen det første år for så først i 2015 at skrive et egentlig retskrav for de ældre ind i loven. Det svarede regeringen aldrig på,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun havde ikke en opfattelse, at forhandlingerne mellem regeringen og Enhedslisten var stoppet, selv om de Konservative og Venstre var blevet inviteret indenfor.

»Der er ikke nogen forhandlinger, som har været stoppet på noget tidspunkt. Vi har forhandlet og forhandlet og forhandlet. Og vi har sådan set den holdning, at vi på det tidspunkt stadig var i gang med forhandlinger,« siger partiets politiske ordfører og fortsætter:

»Det var et tilbud fra vores side, som regeringen ikke valgte at reagere på, og det er jo fair nok. Det er et politisk valg, de har truffet, og det er enhver regeringen i sin gode ret til«.

Lidt efter klokken 22 kom Bjarne Corydon, økonomiminister Margrethe Vestager (R) og skatteminister Holger K. Nielsen (SF) ud af Finansministeriet sammen med Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V) og de Konservatives formand, Lars Barfoed (K), og præsenterede en finanslov.

Her er det kompromisforslag mail, som Enhedslisten sendte til regeringen:

Her er det kompromisforslag mail, som Enhedslisten sendte til regeringen:

Kære Margrethe, Holger og Bjarne.

Vi skriver, fordi vi stadig ser en mulighed for at nå et kompromis omkring sikringen af ældres ret til mindst to bade om ugen.

Vi kan forstå, at en af jeres bekymringer for vores forslag om at skrive minimumsrettigheder ind i service-loven, er, at det på grund af DUT-systemet, vil betyde at nogle kommuner underkompenseres og andre overkompenseres. Og at det betyder, at de kommuner der allerede i dag lever op til minimumsrettighederne, kan bruge de afsatte midler på andre områder end hjemmeplejen.

Vores forslag til et kompromis er således en indfasningsmodel, hvor vi i 2014 arbejder ud fra regeringens model om at bruge økonomiske incitamenter til at sikre, at kommunerne selv indskriver de pågældende minimumsrettigheder i de kommunale kvalitetsstandarder og først fra 1. januar 2015 indskriver minimumsrettighederne i serviceloven.

På den måde undgås de ovennævnte problemer med den økonomiske fordeling af de afsatte midler.

Vi håber, I vil tage positivt imod dette forslag, da det er vores opfattelse, at mulighederne for at nå en løsning endnu ikke er udtømte.

Med venlig hilsen

Johanne, Frank og Stine.