Døve og alvorligt syge har penge til gode i Britta-sagen

Socialstyrelsen har identificeret de modtagere af tilskud fra Satspuljen, der ser ud til at være blevet snydt.

Socialministeriet har nu et bud på, hvem der vurderes at have penge til gode i Britta-sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILL MAGAKOE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Seks kommuner, to regioner, Danske Døves Landsforbund og Cystisk Fibrose Foreningen vurderes at have penge til gode i Britta-sagen, oplyser Socialministeriet.

Den 64-årige tidligere betroede medarbejder i Socialstyrelsen, Britta Nielsen, er sigtet for at have svindlet for mindst 111 millioner kroner fra den såkaldte Satspulje, der ellers skulle støtte samfundets svageste.

I alt nåede Britta Nielsen ifølge sigtelserne at foretage mindst 272 ulovlige transaktioner i årene fra 2002 og frem til 2018. Hun havde bl.a. adgang til styrelsens mest vitale systemer hjemmefra.

Det er dog kun i en mindre del af sagerne, at konkrete tilskudsmodtagere skønnes at have penge til gode. Disse tilgodehavender menes kun at udgøre en lille del af de i hver fald 111 millioner kroner.

En stor del af svindlen menes nemlig at være sket ved, at Britta Nielsen oprettede fiktive projekter.

Men de seks kommuner - Fredericia, Jammerbugt, København, Næstved, Holstebro og Roskilde - samt Region Midtjylland, Region Syddanmark og de to foreninger har tilsyneladende fået mindre udbetalt, end de egentlig havde fået tildelt.

De er nu blevet kontaktet af Socialstyrelsen, så det kan blive opklaret, hvor meget de har til gode.

Vurderingen er, at der umiddelbart ikke er yderlige kommuner, organisationer osv., som ikke har fået de beløb, de eller skulle have, pga. Britta Nielsens svindel.

»For mig handler det om, at vi skal have ryddet helt op efter den her svindelsag, og en del af den oprydning handler om at få pengene tilbage til dem, der kan være blevet snydt,« siger børne- og socialminister Mai Mercado (K) i en pressemeddelelse:

»Det har vi allerede taget hul på med årets finanslov, hvor vi har afsat 80 millioner kroner, som skal kompensere for de svindlede midler. Herudover er der en lille gruppe tilskudsmodtagere, som muligvis har et retmæssigt økonomisk krav. Hvis det er tilfældet, så skal de selvfølgelig også have deres penge.«

Britta Nielsen sygemeldte sig fra jobbet i styrelsen i begyndelsen af september sidste år. Få dage efter blev hun meldt til politiet af sin arbejdsgiver.

Hun blev varetægtsfængslet i november, efter at hun var blevet udleveret fra Sydafrika, hvor hun opholdt sig, da sagen begyndte.

Hendes tre børn og hendes svigersøn er også sigtet i sagen.

Socialministeriet offentliggør efter vinterferien to undersøgelser af svindelsagen. Den ene skal skabe overblik over selve sagen, mens den anden ser nærmere på, hvor det kunne lade sig gøre at svindle så meget og så længe, uden det blev opdaget.

/ritzau/ejs