Dødt løb mellem blokkene

Rød blok har indhentet blå blok, viser Berlingske Barometer. Ét nyt parti har trukket stemmer over midten.

Foto: Mathias Bojesen. Lars Løkke Rasmusse og Venstre må har mistet stemmer til Det Radikale Venstre. ARKIVFOTO: Spørgetime i Folketinget tirsdag den 10. marts 2015.
Læs mere
Fold sammen

Rød og blå blok står helt lige. Begge blokke står til at få 50 procent af stemmerne hver, viser vores vægtede gennemsnit af meningsmålinger, Berlingske Barometer. Det er første gang siden folketingsvalget i juni sidste år.

Tidligere har rød blok konstant ligget lavere end blå blok, hvis forspring altså nu er indhentet.

En del af forklaringen er, at Det Radikale Venstre er gået frem. Det seneste halve år har partiet ikke hævet sig fra valgresultatet på 4,6 procent. Men over jul og nytår er der sket noget. I dag står Det Radikale Venstre til at få 5,8 procent.

Det behøvede ikke nødvendigvis at være en ulempe for blå blok, hvis partiet blot hentede stemmerne fra Socialdemokraterne eller Alternativet. Men faktisk er Det Radikale Venstre det parti, der har været flittigst til at hente vælgere over midten. Partiet har netto hentet over 20.000 stemmer alene fra Venstre siden valget, viser Gallups vælgervandringsanalyse.

Også Alternativet formår at hente stemmer fra blå blok, men de fleste af partiets nye stemmer kommer dog fra Socialdemokratiet.

En anden forklaring på, at blå blok står svagere skyldes, at flere blå vælgere end røde vælgere er kommet i tvivl om, hvor de vil sætte krydset.

Ifølge analysen har blå blok afleveret ca. 80.000 vælgere til rød blok siden folketingsvalget i 2015.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.