Død tysk jagerpilot fra styrt ved Birkelse er identificeret

19-årige jagerpilot Hans Wunderlich styrtede med sit kampfly ved Birkelse, oplyser tysk soldaterorganisation.

Der blev fundet et tysk kampfly fra 2. verdenskrig, en Messerschmidt M109, på en mark vest for Birkelse i Nordjylland. Her ses nogle af de vragresterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Det var den 19-årige jagerpilot Hans Wunderlich, hvis lig for nylig blev fundet sammen med sit nedstyrtede kampfly ved Birkelse i Nordjylland.

Det fastslår oberstløjtnant Hans Hermann Söchtig fra den tyske organisation, Deutsche Dienststelle, i Berlin, overfor Ritzau.

Organisationen har fastslået pilotens identitet fra en soldaterbog, der blev fundet, og hans håndskrevne navn på et omslag med spisekuponer.

Derimod er der hverken fundet flyets stelnummer eller det metalmærke, alle soldater bærer om halsen.

Den 19-årige pilot Hans Wunderlich blev født 22. juli 1925 i Neusorg , en by med godt 17.000 indbyggere øst for Bayreuth i delstaten Bayern, skriver Nordjyske.

Ifølge de tyske militærarkiver styrtede han 10. oktober 1944 ned med sit fly. Det var et "dødeligt styrt i sumpet jord". Militæret opgav at bjærge flyet, da det var forgæves, hedder det.

Først 5. marts 1945 blev hans dødsfald fastslået officielt. Det skete på rådhuset i Holenbrunn, hvor pilotens far, Hans Wunderlich, dengang boede.

Piloten har ingen efterladte slægtninge. Hans forældre er døde, og ifølge de tyske arkiver var Hans Wunderlich ugift og barnløs. Hans søster døde i 2006 uden at efterlade sig børn.

Derfor har myndighederne ikke kunnet kontakte nogen efterladte om fundet af piloten, oplyser oberstløjtnant Hans Hermann Söchtig.

Soldatens jordiske rester befinder sig på Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet.

Volksbundes Deutsche Krigsgräberfürsorge i Kassel, som begraver tyske soldater fra Anden Verdenskrig, afgør, hvad der skal ske med piloten.

De offentliggør, hvor og hvornår han begraves. Det sker ifølge Hans Hermann Söchtig "formentlig på krigskirkegård i Danmark".

 

/ritzau/