Dobbelt så mange vil blive 80 år

Om 25 år forventes antallet af personer over 80 år at blive mere end fordoblet. Det underbygger behovet for hurtigt at hæve pensionsalderen, mener de Radikale.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vores levetid ser ud til at stige mere, end man tidligere har regnet med. Faktisk forventes antallet af personer over 80 år nu at blive mere end fordoblet om 25 år, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Mere præcist indebærer det en stigning fra 239.000 til 517.000 ældre, og samtidig forventes antallet af mennesker mellem 65 og 79 år at stige med 27 procent.

De nye tal underbygger kun behovet for at fremskynde pensionsalderen, fremhæver de Radikales gruppeformand, Camilla Hersom (R).

»Som udgangspunkt er det jo enormt positivt, at danskerne lever længere og også er sunde langt oppe i alderen. Men det betyder jo selvfølgelig også, at der vil være en gruppe af mennesker, som har behov for bistand og sundhedsydelser. Og derfor vil vi gerne bede dem, der kan, om at bidrage et år mere,« siger Camilla Hersom.

I april foreslog de Radikales formand, Morten Østergaard (R), at hæve pensionsalderen hurtigere end aftalt. Han ønsker at fremrykke en væsentlig del af den såkaldte velfærdsaftale fra 2006, for vi kan ikke som planlagt vente til 2030 med at hæve pensionsalderen til 68 år, mener Østergaard, der foreslår at gøre det fra 2025.

Og fremrykningen er kun blevet mere presserende med de nye tal, siger Camilla Hersom.

»I lyset af, at det går hurtigere, end vi havde regnet med, synes vi godt, at vi med ti års varsel kan bede folk om at arbejde et år længere,« siger hun.

Da partiet præsenterede forslaget i sidste måned, var begejstringen svær at få øje på hos finansminister Bjarne Corydon (S), der kaldte det for en forudsigelig melding, fordi der i hans øjne er tale om »en radikal grundholdning«.

Heller ikke Venstre eller Dansk Folkeparti var umiddelbart parate til at ændre på aftalen. Til gengæld tilkendegav den konservative formand, Søren Pape Poulsen (K), over for Politiken, at han »bestemt ikke« afviser forlaget.

Camilla Hersom peger på, at partiet er »helt bevidst om«, at man skal have opbakning fra resten af partierne i forligskredsen, hvis forslaget skal blive til virkelighed. Men det er imidlertid kun »rimeligt«, at danskerne ved, hvor de Radikale står i et valgår, understreger gruppeformanden:

»Vi synes, det er fair at sige på vej ind i en valgkamp, at det er et af vores ønsker,« siger Camilla Hersom.