DN: Vindmølleordning minder om »Det Vilde Vesten«

Det giver ingen mening at beskytte vores kyster, hvis der ikke er kontrol med opførelsen af vindmølleparker til havs, mener Danmarks Naturfredningsordning.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen

Det kan lyde uskyldigt nok. Private investorer og virksomheder kan med en såkaldt åben dør-ordning søge om tilladelse til at opføre kystnære vindmøller uden at skulle inddrage de lokale myndigheder eller politikere.

Men ordningen tjener i virkeligheden som et startskud til tilstande, der kan minde om det vilde vesten, mener Danmarks Naturfredningsforening (DN). Her er direktør Michael Leth Jess bekymret over udsigten til, at en række uspolerede kystlinjer landet over kan få selskab af kæmpestore vindmøller.

Han henviser til flere kampagner, der har blotlagt en stor velvilje blandt danskerne til at bevare kysterne, som de er.

»Og så er det jo en bet, at der ganske få kilometer på den anden side af kystlinjen, altså ud i vandet, skyder store industrianlæg op, som de her vindmølleparker jo dybest set er,« siger Michael Leth Jess.

Åben dør-ordningen blev skabt i et forsøg på at stimulere privat interesse for at hejse vindmøller til havs. Den tillader, at en privat virksomhed selv kan udpege et område, hvor de vil rejse vindmøller nær kysten, og herefter søge om tilladelse hos Energistyrelsen. Dermed kommer man uden om den sædvanlige proces i landets kommuner, der involverer høringssvar og lokalpolitisk accept.

Ifølge Jyllands-Posten har åben dør-ordningen vist sig at være tilpas attraktiv til, at en stor bunke ansøgninger om at opføre kystnære havvindemøller allerede er landet på Energistyrelsens bord.

Og det er her, at Michael Leth Jess ser en pendant til det vilde vesten.

»Når vi er kritiske, skyldes det, at danskernes sædvanligvis kan have en forventning om, hvad der kan risikere at ske i deres nabolag. Det her er lidt mere en form for wild-west planlægning. Vi synes, at planlægning skal være forventningsafstemmende og ikke bare først til mølle,« siger Michel Leth Jess.

DN anbefaler i stedet, at politikerne tager ejerskab over processen og selv udpeger de områder, hvor der kan opføres kystnære vindmøller.

»Vi ønsker, at man udspeger nogle områder i nærheden af storbyer, havne og steder, hvor der i forvejen er meget bebygget eller er tekniske anlæg,« siger Michael Leth Jess.

»Det burde være den måde, man greb det an på, så man altså statens side går ind og laver planlægning for de farvande og viser, hvad der er muligt og hvor,« påpeger direktøren.