Disse angreb har fået regeringen til at spærre øjnene op

En række konkrete hackerangreb i løbet af foråret og sommeren har fået regeringen til at indse, at de søsatte initiativer på området er utilstrækkelige. Nu opruster man kampen mod cyberkriminalitet og internationale hackere.

»Fancy Bear«, »WannaCry« og »Goldeneye« er navne på tre konkrete hackerangreb, som nu får regeringen til opruste kampen mod cyberkriminalitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: KACPER PEMPEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Fancy Bear«, »WannaCry«, »Goldeneye«.

Ved første øjekast kan det synes som muntre titler eller overskrifter. Men der er intet muntert over navnene. Faktisk er det navnene på tre konkrete hackerangreb, som nu får regeringen til opruste kampen mod cyberkriminalitet.

Således afsætter regeringen på sit forslag til en ny finanslov, der ventes at blive præsenteret i næste uge, 100 mio. kr. øremærket til en ny tværgående strategi, ligesom man samler den koordinerende indsats i Finansminsteriet under innovationsminister Sophie Løhde (V).

»Vi er under angreb hver eneste dag, hvilket understreger betydningen af, at vi opgraderer sikkerheden på det her område, så vi kan modsvare det trusselsbillede, der er og hele tiden ændrer sig,« siger Sophie Løhde.

Mens Danmark ligger i top, når det drejer sig om avanceret brug af IT, må vi nøjes med en 34. plads, når det kommer til IT-sikkerhed, viser FNs Global Cybersecurity Index, der blev offentliggjort for nylig.

På verdensplan har Lloyd´s of London vurderet, at et alvorligt cyberangreb kan koste mere end naturkatastrofer. Nærmere bestemt 782 mia. kroner angiver forsikringsgiganten omkostninger til at være ved et globalt, alvorligt cyberangreb.

Her er de tre sager, der i særlig grad har fået politikerne til at tænke: Vi må gøre noget!

Fancy Bear

Den russisk hackergruppe ATP 28, bedre kendt som Fancy Bear, er lykkedes med at hacke medarbejdere i det danske forsvar over to år, kunne Berlingske fortælle i april.

Gruppen har gennem 2015 og 2016 skaffet sig adgang til en række nøje udvalgte ansattes email, som hackerne har tappet for oplysninger. Informationerne i de hackede email var såkaldt ikke-klassificerede oplysninger, men i en rapport fra Center for Cybersikkerhed udpeges angrebet alligevel som udgørende en alvorlig sikkerhedsrisiko for Danmark.

Hackergruppen menes at være statsstyret og trækker ifølge flere efterretningstjenester tråde helt op til præsident Vladimir Putins styre.

Fancy Bear menes desuden at være identisk med en af de to førende hackergrupper, som sidste år skaffede sig ulovlig adgang til Demokraternes e -mailkonti i USA.

230.000 computere inficeret

WannaCry

Angrebet blev indledt på St. Bededag i år og inficerede over 230.000 computere i mindst 99 lande. WannaCry er et såkaldt ransomware-angreb, en slags digital gidseltagning, hvor filer krypteres, og et skærmbillede dukker op med krav om en løsesum for at åbne filerne op igen. Løsepengene blev afkrævet i bitcoin på 28 sprog.

Europol har betegnet angrebet som værernde af »hidtil uset omfang«.

Det ramte bl.a. dele af Storbritanniens National Health Service, og på flere britiske hospitaler var det nødvendigt at nedprioritere ikke-kritiske nødsituationer, ligesom ambulancer blev omdirigeret. Også FedEx, Deutsche Bahn samt flere store selskaber i Spanien var blandt de angrebne.

Goldeneye

Angrebet menes at have sit udspring i Ukraine og ramte virksomheder og infrastruktur overalt i verden i juni i år.

I virkeligheden er der tale om en vifte af ransomware-angreb, der går under betegnelsen Petya, som tidligere er set i andre varianter. Det særlige problem ved denne type angreb er, at det slet ikke er muligt at åbne filerne igen, og dermed ødelægger virussen filerne permanent, og de kan kun genskabes ved hjælp af en backup.

Den seneste version er blevet døbt Goldeneye, og herhjemme gik angrebet ud over A. P. Møller - Mærsk, hvis håndtering af containere verden over gik i stå, og samtidig blev det centrale bookingsystem sat ud af kraft.

Medarbejdere i den verdensomspændende, milliardkoncern måtte vende tilbage til at foretage håndskrevne bestillinger og blev for en tid sat 15 år tilbage i tiden.