Disciplinærstraffe til danske generaler

Forsvarsministeriet bekræfter, at to generaler tildeles disciplinærstraffe i den såkaldte papkasse-sag om tilbageholdte irakere.

ARKIVFOTO. To generaler har fået disciplinærstraffe for at misinformere Forsvarsministeriet om antallet af irakiske fanger i dansk varetægt. Daværende forsvarsminister Søren Gade (V) svarede efterfølgende i Folketinget misvisende på spørgsmål om fangeantallet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Generalerne skal have misinformeret Forsvarsministeriet om antallet af irakiske fanger i dansk varetægt, og daværende forsvarsminister Søren Gade (V) svarede efterfølgende fra Folketinget talerstol misvisende på spørgsmål om fangeantallet. Søren Gade oplyste således, at der var tale om 198 fanger, mens det rigtige antal var nærmere de 500.

De to generaler fra henholdsvis Forsvarskommandoen og Hærens Operative Kommando får henholdsvis en irettesættelse og en advarsel, oplyser ministeriet på sin hjemmeside.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) fastslår sagens alvor:

- Det er og har været en vigtig sag, idet det er af afgørende betydning, at Folketinget kan have tillid til de svar, som afgives af de enkelte ministerier, og som meget ofte er baseret på oplysninger om faktuelle forhold, som må indhentes fra underliggende myndigheder, siger han og fortsætter:

- Jeg har drøftet sagen med forsvarschefen, som selvsagt tager sagen meget alvorligt, og vi er enige om at understrege vigtigheden af, at alle myndighedsniveauer inden for Forsvarsministeriets område har et ansvar for at medvirke til, at Folketinget modtager korrekte og retvisende oplysninger.

Tre andre tjenestemænd, som også har været undersøgt i sagen, og som på daværende tidspunkt gjorde tjeneste i henholdsvis Forsvarsministeriet, Forsvarskommandoen og Hærens Operative Kommando, har ikke begået tjenesteforseelser.