Direktør: Rejsekortet er for de ærlige danskere

Rejsekortet er et system lavet til den ærlige dansker og ikke med udgangspunkt i, at folk vil snyde, siger direktøren i Rejsekort A/S, der fredag var med til at præsentere løsninger på 17 problemer med det udskældte kort.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en udfordring at finde løsninger på det udskældte rejsekorts problemer, når man både skal tilgodese de ærlige brugere, men samtidig kunne komme efter dem, der vil snyde.

Sådan lyder det fra direktør i Rejsekortet A/S Bjørn Wahlsten, efter han fredag sammen med transportminister Magnus Heunicke (S) kunne præsentere en oprydningsplan, der finder løsninger på de 17 problemer, som er blevet udpeget ved Rejsekortet. Blandt andet halveres de dummebøder, man får, når man glemmer at checke ud, fra 50 til 25 kroner i midten af januar.

»Det her gør det nemmere for alle dem, der har været rigtig ærgerlige over, at de har betalt a conto 50 kroner. Nu kommer det tættere på gennemsnitsprisen for en rejse. Det her er et system for de ærlige danskere, og så må vi finde ud af, hvordan vi kommer efter dem, der vil misbruge det,« siger Bjørn Wahlsten.

En af de helt store udfordringer for Rejsekortets kunder er nemlig konsekvenserne, når de glemmer at checke ud efter endt rejse.

Derfor arbejdes der også på at udvikle en app, hvor man kan checke ud senere, hvis man opdager, at man har glemt det, når man er steget af bussen eller toget.

»Vi ved, at det kan lade sig gøre. Vi har også set løsninger fra andre lande. Det væsentlige er igen, at man ikke laver noget, der kan misbruges voldsomt. Derfor laver vi en stor idékonkurrence, hvor vi trækker Forbrugerrådet og eksterne eksperter med ind over. Og vi håber i løbet af et par måneder at have et billede af, hvad der kan lade sig gøre,« siger Bjørn Wahlsten.

Han understreger, at mange af de nye initiativer vil være klar inden 8. februar - blandt andet halveringen af dummebøden.

Desuden bliver gebyret for at glemme at checke ind mellem rejser også sat ned fra 50 til ti kroner allerede i januar.

Men det vil ikke komme på tale helt at udfase de udskældte dummebøder, understreger transportministeren.

»Hvis vi helt fjernede udchekningskontrollen, så ville det de facto være helt gratis at rejse rundt i Danmark. Så kan du bare checke ind og hoppe ud et sted, uden at vi aner hvor. Man skal lave et system, hvor vi kan være sikre på, at dem, der betaler billetten, ikke bliver snydt, og at man heller ikke selv kan snyde,« siger Magnus Heunicke efter fredagens præsentation af oprydningsplanen.

Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested (Ø), glæder sig især over halveringen af afgiften på glemt udcheckning.

»Selskabet bag Rejsekortet har arbejdet med der her i mange år og har efterhånden gravet sig igennem problemerne og løst nogle af dem. Så jeg har en tillid til, at de kommer helt i mål nu,« siger Henning Hyllested.

Venstres medlem af Transportudvalget, Karsten Nonbo (V), er ikke helt så optimistisk.

»Jeg har set for meget til, at jeg er overbevist, før jeg ser resultatet. Men der er givet gode løfter, og så skal man også tro på, at det kan lade sig gøre. Så når vi står her om et år, så skulle alt være løst,« siger Karsten Nonbo, der kommer til at holde øje med, hvordan oprydningsplanen bliver afviklet i løbet af 2015.