Direktør: Jeg står 100 procent inde for Eritrea-rapporten

Den stærkt kritiserede Eritrea-rapport er »aldeles redeligt og dygtigt« arbejde, fastslår direktøren i Udlændingestyrelsen, Henrik Grunnet, der står 100 procent inde for det faglige indhold.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Carlsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udlændingestyrelsen svarer nu igen på den voldsomme kritik af den Eritrea-rapport, som styrelsen udarbejdede i forbindelse med et pludseligt boom i antallet af asylansøgere fra det østafrikanske land.

Direktør Henrik Grunnet siger i et interview med TV 2 News, at han står inde for den omstridte rapport.

»Jeg kan bare sige det på den måde, at det faglige produkt, der ligger, står jeg 100 procent inde for,« fastslår han.

Rapporten konkluderer, at flygtninge fra Eritrea godt kan vende hjem uden at blive forfulgt, og det er stik imod, hvad myndigheder i flere andre lande samt FN og Amnesty International er kommet frem til.

Det har fået flere eksperter til at lange kraftigt ud efter Eritrea-rapporten. Senest kunne Berlingske fredag fortælle, at to centrale embedsmænd i Udlændingestyrelsen, der deltog i en rejse til Eritrea i forbindelse med udarbejdelsen af rapporten, er blevet sygemeldt, efter de protesterede over måden, de indhentede oplysninger blev anvendt på.

Det afviser Henrik Grunnet dog blankt.

»Det mener jeg ikke, at der er noget hold i,« siger direktøren til TV 2 News.

På spørgsmålet om, hvorvidt der er fagligt divergerende opfattelser af rapporten, lyder Henrik Grunnets svar:

»Det er det ikke. Jeg har nogle medarbejdere, som er utroligt engagerede i det her. Og jeg kan godt forstå, at der kan være nogle »dønninger«, når der er så stort pres på.«

En af rapportens hovedkilder, professor Gaim Kibreab fra London South Bank University, fortalte i weekenden til Berlingske, at han føler sig »misbrugt« og »forrådt«, og at han vil trække sine udtalelser tilbage.

Men det ændrer ikke på Henrik Grunnets opfattelse af rapporten.

»Jeg mener, at rapporten er udtryk for et aldeles redeligt og dygtigt fagligt arbejde. Og det er der mange, der misforstår. Fordi man ser det som udtryk for en bestemt holdning til afgørelserne af sager,« siger Udlændingestyrelsens direktør til TV 2 News.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) har bedt styrelsen om en redegørelse i sagen.