Dine smøger kan blive endnu dyrere

Lægeforeningen opfordrer til at hæve cigaretpriserne til over 50 kroner for en pakke for at undgå, at unge falder i røgfælden. Men sundhedsministeren vil afvente effekten af den netop vedtagne rygelov.

Foto: Bardur Eklund

Alt for mange mister livet til cigaretrøgens forurening af lungerne. Og derfor må prisen sendes endnu kraftigere i vejret, end det er tilfældet i dag.

Det er den tobakspolitik, som Lægeforeningen er blevet enige om, og som blev præsenteret på foreningens årsmøde lørdag.

Flere kroner fra pungen skal holde de unge fra røgen.

- Højere priser på cigaretter har den virkning, at færre unge begynder at ryge. Undersøgelser viser, at der er en direkte sammenhæng mellem pris og forbrug, siger Jette Dam-Hansen, formand for Lægeforeningens forebyggelsesudvalg.

Opfordringen til regeringen er derfor, at en pakke med 20 cigaretter skal koste 54 kroner, da det er Forebyggelseskommissionens anbefaling.

Men selv om regeringen har blæst til kamp mod røgen, er sundhedsministeren Astrid Krag (SF) endnu ikke klar til at tage et nyt skridt i forebyggelsens navn.

- Regeringen vil evaluere de stigninger, der er lavet, før vi overvejer nye stigninger, udtaler hun.

Hendes partifælle og sundhedsordfører, Jonas Dahl, bakker hende op.

- Regeringen har allerede hævet afgiften med tre kroner, og den vil samlet set blive hævet med 10 kroner. Jeg synes ikke, at en bestemt pris skal være målet, men i stedet at vi sikrer, at færre unge begynder at ryge, og hvis det kan opnås med tre kroner, mener jeg ikke, at der er behov for mere, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Alligevel er han - ligesom ministeren - åben over for ændringer senere hen.

- Viser det sig, at det ikke er nok, så må man jo hele tiden overveje, om ikke afgiften skal sættes yderligere op.

Ud over prisen ser Lægeforeningen gerne, at tobakken bliver gemt væk i butikkerne, så det ikke frister de unge, og samtidig skal producenterne gøre klart over for myndighederne, hvad de putter i cigaretterne, som kan gøre rygerne afhængige.

I sidste weekend indgik regeringen sammen med Enhedslisten en aftale om at stramme den nuværende rygelov yderligere. Aftalen betyder blandt andet, at der indføres et totalt rygeforbud på institutioner for børn og unge under 18 år, ligesom det bliver forbudt at ryge i arbejdslokaler i bygninger, der tjener som arbejdsplads for én person ad gangen.