Diktator forsøgte det samme som S-SF

S-SF vil have danskere til at betale uddannelsespenge tilbage, hvis de rejser til udlandet for at arbejde efter endt kandidatuddannelse. Rumæniens kommunistiske diktator Nicolae Ceausescu foreslog det samme. Men han måtte opgive.

Nicolae Ceausescu var bange for hjerneflugten til Vesten, og han forsøgte i 70-erne at indføre en skat på mobilitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kandidatuddannede danskere kan se frem til en ordentlig regning med en rød regering, hvis de tager til udlandet og arbejder i en årrække, efter at de har fået deres eksamen. Et lignende system blev forsøgt indført i det kommunistiske Rumænien i 70-erne, men det blev droppet efter amerikansk pres, viser det sig.

Formålet med det røde forslag er at undgå hjerneflugt ved at indføre en såkaldt kandidatpant, som betyder, at man bliver straffet, hvis man efter sin kandidatuddannelse flytter til udlandet og arbejder i en længere periode. I dagbladet B.T. har Socialdemokraternes uddannelsesordfører Christine Antorini bekræftet, at det kan koste op mod 170.000 kroner.

Forslaget er inspireret af regeringens velfærdskommission, og SFs uddannelsesordfører Nanna Westerby afviser enhver sammenligning med Ceausescu.

Søren Pind: Godt varsel om rød regering

Men uanset hvad, så får S-SF svært ved at finde flertal for forslaget, som de Radikales næstformand Morten Østergaard har betegnet som "hul i hovedet" og som Enhedslisten er lodret imod, fordi de ikke accepterer brugerbetaling i uddannelsesvæsnet. På pol.dk tordner de også imod ideen i dag.

Søren Pind mener, at forslaget er et godt eksempel på, hvad der kommer til at ske, hvis S-SF kommer til magten, og han er hørlig tilfreds med oplysningen om, at en kommunistisk diktator har forsøgt sig med et lignende forslag. 

- Jeg går ind for fred, frihed og demokrati. Også for folk som har gennemført en uddannelse, og som forsøger at gøre et godt job i udlandet for danske virksomheder. Det her er jo en skat på mobilitet ligesom betalingsringen, siger Søren Pind.

Frygtede hjerneflugt til Vesten

Da Nicolae Ceausescu forsøgte at indføre skatten i 70-erne var det netop en skat på mobilitet. Han var bange for hjerneflugten til Vesten, og derfor foreslog han ifølge en analyse fra research- og analyseafdelingen i det amerikanske Library of Congress, der leverer analyser til amerikanske regeringskontorer, at man skulle betale hvad der svarer til 20.000 amerikanske dollar for at forlade Rumænien.

Han droppede forslaget efter hårdt pres fra USA.