Digteren vil være politiker

Nationalpartiets nye folketingskandidat, Yahya Hassan, afviser at være mediestunt for partiet. Politisk kommentator spår hårde odds for digterens politiske karriere.

Yahya Hassan slog ned i dansk lyrik som en atombombe, da han i 2013 debuterede med sin digtsamling og solgte mere end 100.000 eksemplarer, et fuldstændig uhørt antal bøger.

Siden har han markeret sig som en skarp debattør med markante meninger på især udlændingeområdet - med hug til begge fløje i dansk politik. Men nu vil han selv være politiker. Den 19-årige digter er ny folketingskandidat for Nationalpartiet.

»Jeg blev involveret i den politiske debat, allerede da jeg udgav min digtsamling. Der blev jeg jo taget til indtægt for meget, og jeg skulle forholde mig til alle mulige menneskers meninger om mig og min politiske overbevisning. Derfor er jeg nået til et punkt, hvor jeg synes, det er meget belejligt, at jeg selv stiller mig frem og fortæller min politik og giver udtryk for min mening og mine holdninger,« siger digteren og debattøren.

Ifølge Yahya Hassen er det på tide, at der bliver taget hånd om integrationspolitikken i Danmark. Han vil sammen med Nationalpartiet bygge bro mellem de flygtninge, der kommer til Danmark.

»Vi har ikke tiltro til de etablerede partier, når det kommer til flygtningespørgsmålet, islam som en subkultur i samfundet samt de omvandrende flygtningelejre i vort land,« forklarer Yahya Hassen.

»Der skal skabes en forbindelse mellem de flygtninge, der kommer til Danmark. Det er noget, vi selv har været med til at skabe, og det har været belejligt for os at sætte flygtninge på pause ude i de socialt belastede områder og give dem en overførselsindkomst. Det er noget, vi vil gøre op med. Vi opfordrer folk fra begge sider og fra hver deres orienteringer - fra hvert lag og miljø - til at give en hjælpende hånd i det her spørgsmål. For det er et fælles ansvar.«

Nationalpartiet, som blev stiftet i november 2014, skal indhente 20.260 godkendte valgerklæringer inden det kommende folketingsvalg, for at kunne komme i Folketinget i sidste ende. Ifølge partiet har det i øjeblikket kun 8.560 godkendte erklæringer.

Både Yahya Hassan og partiformand Kashif Ahmad afviser dog, at digterens kandidatur handler om at få medieomtale og dermed øge sandsynligheden for flere vælgerklæringer.

»Det er vigtigt at slå fast, at vi stiller os frem nu her som danskere, og vi blander os i den debat, som man har efterlyst i så mange år. Vi er et parti for alle danskere. Vi går ikke op i, om det er en rød eller blå blok, men vi går op i, at der er en blok, og det er den vej, vi bygger bro. Det er både retorisk, politisk og praktisk. Vi er ikke et stunt,« lyder det fra Kashif Ahmad.

Uanset om Yahya Hassan kandidatur er et mediestunt eller ej, er det næppe nok til at sikre en plads i Folketinget til Nationalpartiet, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen:

»Nationalpartiet har levet en meget, meget anonym tilværelse og haft overordentlig svært ved at slå igennem og få tilstrækkelig medieomtale. Det er klart, at partiet får et nyt boost, når en så kendt personlighed som Yahya Hassan stiller op, men jeg tror ikke umiddelbart, at han kan virke som det store lokomotiv for partiet.«