»Dig kaldte de Gucci-Helle. Mig kaldte de Skrigeskinken«

Mette Frederiksen tog med lun nordjysk humor opgaven som Socialdemokraternes nye formand på sig. Hun lovede samtidig Løkke at være regeringens »medspiller« – og »hårdeste modspiller«.

Frank Jensen og Helle Thorning-Schmidt hylder den nye formand for S. Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne satte i går vand over til en lysere fremtid under en ekstraordinær partikongres. Partiets såkaldte kaffe­klubber havde bilagt al intern rivalisering, og de delegerede medlemmer pegede enstemmigt på den eneste opstillede kandidat, Mette Frederiksen, som ny kvinde ved roret hos Socialdemokraterne.

Dermed blev det et historisk udramatisk formandsskifte for partiet, som ellers har tradition for urafstemninger og sammenbidte kampvalg. I stedet overtog Mette Frederiksen posten fra Helle Thorning-Schmidt med lun nordjysk humor, som fik selv de politiske kommentatorer på de bageste stolerækker i Falkonérsalen til at trække på smilebåndet:

»Blixen skrev, at Guder og Gudinder aldrig blinker. Du har stået fast, når det har været påkrævet. Det skal en socialdemokratisk formand. Også når klapsalverne udebliver. Du har skullet finde dig i meget. Også urimelig­heder. Du har stået det igennem. Også øgenavnene. Dig kaldte de Gucci-Helle. Mig kaldte de Skrigeskinken. Dit øgenavn lyder på en eller anden vis lidt bedre. Der må være noget i den taske, der kan bruges. Jeg er jo fra Nordjylland. Må jeg ikke låne den her i den første tid?«

Socialdemokraternes kampgejst blev i stedet rettet mod den nye Venstre-regering og ikke mindst Dansk Folkeparti, der både fra talerstolen og ved kaffeslabberaset i lobbyen uden for salen fik hårde ord med på vejen.

Mette Frederiksen bemærkede selv i den forbindelse, at »Dansk Folkeparti vil med til festen, men de løber altid fra regningen. Og du kan være helt sikker på, om du så serverede ansvaret på et sølvfad, så vil de altid lade fadet gå videre«.

Den nyslåede partiformand rakte samtidig en hånd frem til Venstre-regeringen og lovede i talen henvendt direkte til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at Socialdemokraterne »respekterer danskernes valg« og er klar til at samarbejde hen over midten i dansk politik.

 

»Socialdemokratiet vil være både med- og modspiller. Når vi sammen kan skabe resultater, der er de rigtige for Danmark – så er vi din medspiller. Men når du skævvrider Danmark og glemmer at tænke på dem, der har mindst – så er vi din hårdeste mod­spiller,« sagde Mette Frederiksen, som med opsmøgede ærmer flere gange slog fast, at Socialdemokraterne »vil det brede sam­arbejde« og ikke vil ligge på den lade side som oppositions­parti.

Arbejdsløshed er ikke dovenskab

Tiltrædelsestalen var dog lige så meget rettet mod medlemmerne af det parti, Mette Frederiks­en nu har stillet sig i spidsen for, og hun benyttede lejligheden til at minde om, hvad det vil sige at være socialdemokrat.

»Socialdemokratiet er først og sidst drømmen om et mere retfærdigt Danmark. Vores mål er klart. Vi vil et samfund, hvor alle børn og unge reelt har samme muligheder. [...] Det betyder, at det aldrig må være vores køn, vores etniske ophav, barndomshjemmets postnummer eller vores families uddannelsesbaggrund, der skal få lov at bestemme, hvordan livet kan komme til at se ud. Vi vil et Danmark, hvor udsatte børn og unge ved, at de aldrig skal bære den tunge bagage selv,« sagde Mette Frederiksen, som også slog fast, at »arbejdsløshed er ikke udtryk for dovenskab,« og at Socialdemokraterne vil kæmpe for et nyt dagpengesystem, hvor »færre skal falde ud«.

Alt sammen meldinger, som partimedlemmerne i den tæt pakkede Falkonérsal kvitterede for med lange bifald.

I det hele taget var det på gårsdagens ekstraordinære kongres noget nær en umulig opgave at finde en socialdemokrat, som havde andet end roser til overs for den nye formand. Mette Frederiksen kan samle partiet, lød det blandt andet fra en delegation fra Aalborg, som også er Mette Frederiksens fødeby.

»Helle (Thorning-Schmidt, red.) var mere københavner, lad os sige det sådan. Mette Frederiksen er bedre til at komme rundt i landet. Jeg tror, hun bliver god,« sagde Bruno Andersson, der sammen med partifællen Kurt Jakobsen hurtigt blev enige om, at Socialdemokraterne går lysere tider i møde med den nye formand.

 

»Vi bliver stærkere. Og når nu der bliver valg om et års tid igen – for det holder ikke det der – så vinder vi igen,« sagde Kurt Jakobsen med et glimt i øjet og en henvisning til Venstres netop offentliggjorte regerings­grundlag.

Ros fra Heinesen

Et andet sted i lobbyen var Knud Heinesen, tidligere undervisningsminister og finansminister fra 1971 og op gennem 80erne, også positivt stemt over for den nye partileder.

»Hun er en enormt god taler, og hun har en sproglig form, som appellerer til mange af vores vælgere, tror jeg. Det, hun siger, og den måde, hun siger det på, kan de genkende,« sagde Knud Heinesen, der også roste den afgående formand, Helle Thorning-Schmidt, for en »elegant« overdragelse af posten. Udeblivende kampvalg er »et sundhedstegn«, mener han:

»Havde der været en eller flere mod­kandidater, så var tiden jo gået med det, og partiet ville være splittet i mellemtiden. På den måde, Helle Thorning-Schmidt har gjort det, er partiet intakt og kampdueligt fra dag ét«.

Tilbage på talerstolen erklærede Mette Frederiksen sig klar til at påtage sig opgaven som formand for sit parti.

»Nu skal vi i gang med det næste kapitel i Socialdemokratiets historie,« sagde hun.