DI vil have retsforbeholdet skrottet

Til december skal danskerne stemme om retsforbeholdet. Fra Dansk Industri lyder en klar anbefaling: Stem ja til at afskaffe retsforbeholdet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis Dansk Industri (DI) får sit ønske opfyldt, stemmer danskerne ja til at afskaffe retsforbeholdet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har fredag meddelt, at folkeafstemningen skal afholdes 3. december, og den store erhvervsorganisation støtter ja-partierne, der vil erstatte forbeholdet med en ordning, hvor Danmark kan sige ja eller nej til EU-samarbejde på en række retslige områder.

»Tiden er løbet fra retsforbeholdet. Det har aldrig været meningen, at dansk politi ikke skulle være med i det europæiske politisamarbejde, Europol, men det kan blive konsekvensen af et nej til folkeafstemningen. Det kommer til at gå hårdt ud over politiets arbejde med at bekæmpe piratkopiering, cyber crime og anden alvorlig international kriminalitet begået mod danske virksomheder,« siger DIs administrerende direktør, Karsten Dybvad, i en skriftlig udtalelse.

Flere meningsmålinger viser, at der er opbakning i befolkningen bag afskaffelsen af retsforbeholdet.

»EUs indre marked er danske virksomheders største og vigtigste marked, som giver arbejde til 450.000 danskere. Den tilvalgsmodel, vi nu skal stemme om, vil stille danske virksomheder og deres medarbejdere endnu bedre i Europa og vil give Danmark indflydelse på vigtig lovgivning, så vi får samme vilkår som vores konkurrenter i resten af EU,« siger Karsten Dybvad.

Udover et samarbejde på politiområdet vil tilvalgsordningen gøre det nemmere for små danske virksomheder at opkræve penge, som de har til gode hos virksomheder i andre EU-lande, pointerer direktøren.

»Det lover godt for danske virksomheder, at der nu er udsigt til, at Danmark kan melde sig ind i væsentlige dele af samarbejdet på retsområdet i EU. Det betyder, at vores virksomheder for eksempel får de samme muligheder for at inddrive gæld i udlandet, som deres konkurrenter fra andre EU-lande har haft længe,« siger Karsten Dybvad.

Op til folkeafstemningen i december vil DI »bidrage« med oplysning om de konsekvenser, retsforbeholdet har for dansk erhvervsliv.

»Folkeafstemningen er af stor betydning for virksomheder og borgere, og det er vigtigt at danskerne får mulighed for at træffe deres beslutning i stemmeboksen på et så oplyst grundlag som overhovedet muligt,« siger Karsten Dybvad.