DFs krav til regeringen: Vil have loft over antallet af nye danske statsborgere

Lempes indfødsretsprøven, kræver DF i stedet kvote for indfødsret, siger DF's ordfører, Christian Langballe.

Arkivfoto: Integrationsminister Inger Støjberg undet et samråd i Folketingets indfødsretsudvalg. Til højre ses DF's indfødsretsordfører Christian Langballe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti vil ikke være med til at ændre indfødsretsprøven, hvor udlændinge skal besvare 32 af 40 spørgsmål rigtigt.

Hvis prøven bliver lettere, vil DF stille krav om kvoter for dansk statsborgerskab. Det siger DF's indfødsretsordfører, Christian Langballe.

Han møder tirsdag formiddag integrationsminister Inger Støjberg (V) og de øvrige forligspartier - de øvrige borgerlige partier og Socialdemokratiet.

Indfødsretsordførerne Jan E. Jørgensen (V) og Mattias Tesfaye (S) har krævet prøven lempet, da en stikprøve, lavet af Politiken for nylig viste, at kun 32 procent bestod.

- Vi vil gerne have en kvote over statsborgerskaber, så der kommer loft over, siger Christian Langballe, som truer med at forlade aftalen, hvis ministeren lemper prøven. Hun har foreslået, at ansøgerne kan gå til prøve en gang til for egen regning.

- Prøven skal strammes. Det er ikke afgørende for os, om én eller ti dumper. Det er, om prøven står mål med dét, der skal til for at blive dansk statsborger, altså en viden om, hvordan Danmark fungerer, siger Christian Langballe.

- Jeg mener, at prøven falder fuldt ind under dét, vi aftalte, så folk læser op og dygtiggør sig.

Vil DF sætte en "prop" i indfødsretten, så færrest muligt får dansk indfødsret?

- Det er ingen hemmelighed, at vi mener, at alt, alt, alt for mange har fået indfødsret. Specielt under den røde regering og igennem årene i øvrigt, siger Christian Langballe.

Så ansøgerne skal være mere danske i sind og mindre ikkevestlige?

- Jamen, det er da klart. Hvis man gerne vil være statsborger i et land som Danmark, så skal man acceptere de grundlæggende normer her i landet. Det er dét, hele øvelsen går ud på. Statsborgerskab betyder, at man bliver dansker, siger Christian Langballe.

Han håber, at ministeren "besinder sig", så de enes om prøven.

/ritzau/