DFs finanslovssejr: Pladen fuld med udlændingestramninger

Det springer i øjnene, at Dansk Folkeparti har fået gennemtrumfet alle sine stramninger på udlændingeområdet i den indgåede finanslov. Bedre end ventet, fastslår DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

»Det er en rigtig god finanslovsaftale, og den er også klart bedre end den, vi lavede sidste år,« sagde Thulesen Dahl i forbindelse med præsentationen af finansloven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For en stund herskede der fryd, gammen og høj mandelatter, da de fire partier i blå blok fredag eftermiddag kunne præsentere en ny finanslov.

Alle havde givet og taget for at få enderne til at nå sammen, betonede finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), men smilet syntes alligevel størst hos DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

»Det er en rigtig god finanslovsaftale, og den er også klart bedre end den, vi lavede sidste år,« sagde Thulesen Dahl i forbindelse med præsentationen af finansloven.

Dansk Folkeparti kom således igennem med samtlige partiets krav til stramninger på udlændingeområdet. De syv hovedkrav på udlændingeområdet, som regeringen selv havde foreslået i deres 2025-plan, men så sent som i sidste uge afviste at gøre til en del af finansloven. Det gælder bl.a. skrappere krav til udlændinge, der ønsker permanent ophold, samt en nødbremse, der i krisesituationer skal bruges til at afvise asylansøgere ved grænsen.

Udover indfrielsen af de syv krav, har man med finansloven desuden besluttet at kriminalisere de såkaldte roma-lejre og se nærmere på optjeningsprincipper på visse velfærdsydelser for udlændinge.

DF: Fundamental ændring af asylpolitik

Direkte adspurgt om Kristian Thulesen Dahl havde forventet at komme igennem med alle syv krav, svarer han:

»Nej, det havde jeg faktisk ikke. Det er klart, at det er dét, vi forhandlede ud fra, men jeg har været meget spændt på forhandlingerne, fordi rygtet gik, at man forsøgte at dele de syv punkter op, så nogle af de vigtigste først ville komme på et senere tidspunkt. At alle punkterne omkring udlændinge er kommet med nu er rigtigt godt. Det betyder, at hvis der bliver indkaldt til nye forhandlinger om andre spørgsmål, så er det i højere grad vores egne forslag fra august, vi kan tage frem. Det er punkter, der mere fundamentalt vil ændre på dansk asylpolitik.«

På partiets sommergruppemøde fremlagde DF-ledelsen således i fem punkter sine overordnede mål på udlændingeområdet. For det første skal permanent og udbygget grænsekontrol erstatte den nuværende midlertidige kontrol ved landets grænser. Asylansøgere skal have deres sag »straksbehandlet«, så de kan afvises ved grænsen.

For de personer, som allerede er kommet ind i Danmark, skal repatrieringsplanen - planer for hjemsendelse - erstatte de nuværende integrationsplaner. Samtidig ønsker DF et opgør med, at personer på midlertidigt ophold kan optjene ret til dagpenge, som det blev besluttet med forårets trepartsaftale. Endelig mener DF, at Danmark skal »frigøre« sig fra internationale konventioner.

Venstre og de 34 mandater

I forhold til den nu vedtagne asylnødbremse beskrev Berlingske i september, at regeringen kun vil benytte den, hvis Danmarks nabolande og EU-kommissionen har været inddraget i beslutningen forinden. Det fik dengang gruppeformand Peter Skaarup (DF) til at beskylde regeringen for at »oversælge« sin nødbremse. Og gruppeformanden lover da også en ny duel om grænsekontrollen i de 2025-forhandlinger, der nu venter forude.

»Vi skal have etableret nødbremsen - ikke bare som en nødbremse - men som en bremse, man tager i brug allerede nu,« siger Peter Skaarup.

På spørgsmålet, om ikke DF’s succes med at få alle syv krav igennem er et symbol på styrkeforholdet mellem regeringen og DF, lød svaret fra Claus Hjort Frederiksen:

»Vi har aldrig lagt skjul på, at vi har 34 mandater bag os i Folketinget, så det er en naturlig konsekvens, at vi må bøje os for at finde nogle resultater. Jeg tror, at denne finanslov er et resultat af, at alle har måttet bøje sig. Det er jo ikke sådan, at man bare går ind ad døren og får, hvad man vil. Sådan er vilkårene i jernindustrien – og i politik.«

Kan I finde på flere udlændingestramninger til DF?

»Det tror jeg.«