DF'er kalder statsmuseums negerstop uhistorisk

Statens Museum for Kunst skal ikke udrense ordet 'neger' fra kunstværker, mener DF's Alex Ahrendtsen.

Alex Ahrendtsen (DF) er ikke tilfreds med beslutningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er uhistorisk, at Statens Museum for Kunst har ændret titlerne på 14 kunstværker, som rummer betegnelsen "neger" eller "hottentot", der er ændret til "afrikaner".

Det siger Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen.

- Det er dumt. Det er uvidenskabeligt, og det er uhistorisk. Det gør vores forfædre bedre, end de var. Hvis man skal tage historien alvorligt, så skal man selvfølgelig vise, at de brugte betegnelsen, som vi af forskellige årsager ikke bruger, siger Alex Ahrendtsen.

Vejen frem er ikke at forskønne kunstværkers navne. Vi kan i stedet forklare, at vi nu ikke bruger betegnelsen længere. Censur af navne er vejen ud i vildnisset mod svenske tilstande, mener Alex Ahrendtsen.

- Ordet "afrikaner" kommer af Afrika, som er romernes betegnelse for kontinentet. Så kan det være om 25 eller 50 år, at nogle bliver stødt over, at deres kontinent er opkaldt af en hvid for 2000 år siden. Så begynder det forfra igen, siger DF's kulturordfører.

Han mener, at forskønnelsen minder om metoderne i totalitære regimer under Hitler og Stalin, som omskrev historien. Det er latterligt, hvad muséet har gjort, mener han.

- Sverige er kommet til Danmark og det er absolut ikke noget godt, siger Alex Ahrendtsen.

Forlaget Bonnier har tidligere afvist at udgive den svenske forfatter Jan Lööfs børnebog med en pirat, som minder om en araber. Ordet "negerkonge" er udrenset af Astrid Lindgrens bog om Pippi Langstrømpe, påpeger han.

- Der er åbenbart nogle svenske enklaver i det danske kunsthistoriske miljø, som ikke har fattet, hvorfor vi er i Danmark. Sådan noget pjat, som endda er uhistorisk. Jeg fatter ikke, at en forsker kan få sig selv til den slags, siger Alex Ahrendtsen.

Når man ændrer kunstværkers navne, er næste skridt at ændre sted eller årstal, mener han.

/ritzau/