DF: Wammen spiller højt spil om Tyrkiet

Under Danmarks EU-formandskab vil europaminister Nicolai Wammen genåbne forhandlingerne om tyrkisk medlemsskab af EU.

Europaminister Nicolai Wammen vil sætte sig for bordenden under det danske EU-formandsskab: EU skal åbne sig for Tyrkiet, mener han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med Danmark som EU-formand skal de gordiske forhandlinger om Tyrkiets optagelse i EU genåbnes. Sådan lyder den ambitiøse udmelding fra europaminister Nicolai Wammen (S).

Over for Jyllands-Posten understreger han, at Danmark vil sætte gang i nye forhandlinger om EU-udvidelse. Ikke alene Tyrkiet, men også Serbien - som Tyskland truer med at blokere for - skal have fuld støtte til at blive medlemslande i EU, understreger ministeren.

- Selv om EU står midt i den værste økonomiske krise i samarbejdets historie, er det vigtigt, at vi ikke glemmer at kigge uden for EUs nuværende grænser. Udvidelsen skaber grundlaget for politiske, økonomiske og demokratiske reformer i vores nabolande, siger Nicolai Wammen til Jyllands-Posten.

Dansk Folkepartis EU-ordfører Pia Adelsteen er enig i, at Balkanlandene, herunder Serbien, er parate til EU. Men Wammens drøm om forhandlinger om tyrkisk medlemskab giver hun ikke meget for:

- Hvis det er succeskriteriet, så kan vi godt kalde formandskabet en fiasko på forhånd, siger Pia Adelsteen til Berlingske.

Hun mener simpelthen ikke, at det er realistisk at genforhandle Tyrkiets medlemskab:

- Det er helt åbenlyst, at Tyrkiet er fuldstændig ligeglad med EUs krav. Tyrkiet har i forvejen en associeringsaftale med EU, hvor de får en hel del af fordelene uden at skulle leve op til kravene.

Et hovedproblem i forhold til Tyrkiets medlemskab er landets manglende anerkendelse af EU-landet Cypern. Konflikten er spidset yderliger til hen over de seneste måneder, hvor stridigheder om retten til olie- og gasforekomster på Middelhavets bund har fået Tyrkiet til at true med indsætte krigsfly og flådefartøjer mød de cypriotiske boringer.

- Tyrkiet er jævnligt oppe at vende som EU-kandidat, men vi mener slet ikke, at Tyrkiet har en plads i EU. Hvorfor europaministeren tager det op nu, er et meget godt spørgsmål, men man skal åbenbart være en smule diplomatisk med sine holdninger som formandsland, og det irriterer mig faktisk grænseløst, lyder det fra Pia Adelsteen.

Ingen dato fra Wammen

Nicolai Wammen vil ikke sætte dato på et eventuelt tyrkisk medlemskab, men siger, at det ikke sker i nærmeste fremtid.

På et møde i Bruxelles senere mandag drøfter regeringerne i EU mulighederne for udvidelse.

Kroatien forventes at blive medlem i 2013 efterfulgt af Island. Desuden anbefaler EU-kommissionen, at Serbien bliver kandidatland, og at EU indleder optagelsesforhandlinger med Montenegro.