DF vil øge toldkontrol ved Norgesfærgen

Det er ikke bare den dansk-tyske grænse, som Dansk Folkeparti vil have mere kontrol med.

Passagerer venter tålmodigt endnu på dækket af norgesfærgen Fjord mandag middag den 22. december. Færgen fik en trosse i propellen og blev et døgn forsinket. ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vore naboer mod nord kalder den danskerbåten.

Men ifølge Dansk Folkepartis gruppeformand kan der også være »østeuropæiske kriminelle« blandt passagererne på færgerne mellem Danmark og Norge.

»Norge har ret omfattende problemer med østeuropæiske kriminelle, og i det omfang det lader sig gøre ad søvejen at komme ud af Norge, så er der formentlig nogle af dem, som kommer gennem Danmark med deres tyvekoster,« siger Peter Skaarup, som derfor vil skrue op for antallet af toldernes stikprøvekontroller ved ikke bare den dansk-tyske grænse, men også de skandinaviske grænseovergange.

En pointe, som folketingskandidater fra DF dagen igennem har sat fokus på ved syv grænseovergange landet over. Blandt andet delte partiet kransekage, eller »grænsekage«, ud på havnen i Hirtshals i Nordjylland for at gøre opmærksom på budskabet.

Partiet vil have flere toldere i tjeneste til at holde øje med de danske grænser, som det næsten lykkedes partiet at gøre i samarbejde med VK-regeringen i 2011. Dengang blev aftalen »Permanent toldkontrol i Danmark« vedtaget i Folketinget, men blev få måneder senere, efter folketingsvalget, gjort om.

I dag er det dog mindst lige så vigtigt at styrke grænsekontrollen, som det var i 2011, lyder det fra Peter Skaarup. Han henviser til, at det tidligere er kommet frem, hvordan det danske tolderkorps er betydeligt mindre end i Sverige og Norge, og hvordan narkotikastrømmen til de skandinaviske naboer flyder gennem Danmark.

»Det er tanken, at vi skal styrke antallet af toldere, så der også bliver mulighed for at styrke kontrollen op mod Norge. Der transporteres en del narko og hash ad den vej, og faktisk så meget, at Norge og Sverige er trætte af, at Danmark er et transitland, som smuglerne bare drøner igennem,« siger Peter Skaarup og forklarer, at den styrkede indsats ved den norske grænse »primært« skal kontrollere personer, som ankommer til Danmark, men at stikprøverne også skal omfatte personer på vej ud af landet.

Men er den norske grænse ikke, for at sige det lidt firkantet, nordmændenes problem?

»Den primære opgave for stikprøvekontrollerne er først og fremmest ting på vej ind i Danmark. Men det er klart, at der vil jo - selv om vi måtte udbygge vores kontrolanlæg og skaffe mere it-kontroludstyr ved den dansk-tyske grænse - stadig være noget, der slipper igennem,« siger Peter Skaarup.