DF vil lukke virksomheder der benytter illegal arbejdskraft

DF kalder illegal arbejdskraft et voldsomt problem. Virksomhederne skal straffes med lukning, lyder forslag.

Virksomheder skal mærke konsekvenser ved at benytte illegal arbejdskraft. Det mener Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen. DF foreslår at lukke virksomheder ved gentagne overtrædelser og hæve bøder. Arkivfoto. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere

Virksomheder, der gentagne gange benytter illegal arbejdskraft, bør kunne lukkes.

Det samme bør virksomheder, der gentagne gange benytter sig af underleverandører, der bruger illegal arbejdskraft.

Det mener Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen. Udmeldingen kommer, efter at TV2 har kunnet afsløre, at flere restauranter har benyttet sig af illegal arbejdskraft som rengøringshjælp.

- Det er et meget voldsomt problem, vi står over for her. Illegal indvandring ser vi på flere forskellige niveauer i det danske samfund.

- Vi ser virksomheder benytte sig af det, fordi de kan underbyde den danske arbejdskraft ved at ansætte udlændinge til meget lavere lønninger, siger Martin Henriksen til TV2.dk

Virksomhederne bør blive straffet, da de må have kendskab til den illegale arbejdskraft, lyder det fra DF-ordføreren.

- Man må jo have et vist kendskab til, hvad der foregår i ens virksomhed. Især når det forekommer flere gange, siger Martin Henriksen.

Han vil desuden have højere bøder til virksomhederne, der bryder loven.

Både Alternativet, SF og Enhedslisten vil også sætte ind over for virksomhederne.

De tre partier vil indføre et kædeansvar, så virksomheder bliver straffet på lige vilkår med underleverandører, hvis leverandørerne benytter illegal arbejdskraft eller på anden vis bryder loven.

- I den sidste ende skal McDonald's kunne gøres ansvarlig. Hvis ikke vi indfører skrappe metoder, kommer vi aldrig det her problem til livs, siger Finn Sørensen, der er Enhedslistens beskæftigelsesordfører.

Sagerne drejer sig ifølge TV2 om Restaurant Flammen i Roskilde og McDonald's i Køge og i Helsingør. To af virksomhederne har ifølge mediet haft ansat et rengøringsfirma, der har brugt illegal arbejdskraft.

McDonald's afviser at have haft kendskab til ansættelsesforholdene.

/ritzau/