DF vil holde skarpt opsyn med Løkke

VKO-grænseaftalen forpligter regeringen til at kæmpe på fransk side i EU-slagsmål om nye Schengen-regler. DF vil holde skarpt øje med, at regeringen overholder aftalen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti bider statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i haserne før EU-topmødet, hvor kommissionsformand José Manuel Barrosos har advaret medlemslandene imod ethvert tiltag til at forbryde sig mod Schengen-reglerne.

Før topmødet erindrer næstformand Peter Skaarup (DF) om, at regeringen som led i kompromisset om den omdiskuterede grænseaftale også i EU-spillet har forpligtet sig til at kæmpe på Italiens og Frankrigs side for at får bedre muligheder for at lukke EUs indre grænser, hvis der opstår ydre pres fra f.eks. flygtningestrømme.

- Regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne deler den bekymring, som er rejst af Frankrig og Italien. Regeringen vil derfor arbejde for en ændring af Schengen-regelsættet, således at der fremover også kan genindføres midlertidig grænsekontrol ved de indre grænser ved en massiv tilstrømning af migranter til medlemslandene, hedder det i aftaleteksten.

Danmark fungerer som magnet

Den position er statsministeren ifølge Dansk Folkeparti således forpligtet til at kæmpe for i EU-systemet.

- Vi vil følge meget med i, hvordan regeringen på Danmarks vegne tackler tingene. Det er helt afgørende, hvis vi skal løse de udfordringer, der er med illegal indvandring til EU-landene, at vi har ekstra muligheder for stærkere kontrol med grænsen. Det er klart, at Danmark som et lille attraktivt land nordpå med god velfærd i særlig grad må være opmærksom, hvis vi ikke skal blive en magnet for illegale asylsøgere fra Nordafrika, siger Peter Skaarup.

Det var netop Dansk Folkeparti, der krævede formuleringerne om en revision af Schengen-reglerne skrevet ind i aftaleteksten.

- Som vi skriver i aftalen, er vores forventning, at regeringen vil stille sig på det hold af lande, der ser med lige så stor bekymring på den illegale indvandring som Frankrig. Det er heller ikke uvæsentligt, eftersom Danmark overtager EU-formandskabet 1. januar. Derfor var det vigtigt, at vi tog stilling til det i den aftale, der blev lavet omkring permanent toldkontrol, siger Peter Skaarup.

Positionen betyder ifølge Skaarup, at Danmark i spillet om ændrede Schengen-regler skal kæmpe for, at der bliver vide rammer for, at medlemslandene kan skærpe grænsekontrollen ved EUs indre grænser - også med politi - hvis flygtningestrømme presser sig på ved unionens ydre grænser.

EU skal til efteråret revidere reglerne, og ifølge Dansk Folkeparti har Kommissionens hidtidige udspil har været for slappe.

- Der skal være videre rammer for at skærpe grænsekontrollen, så man ikke skal falde på knæ for Kommissionen og komme med alle mulige grunde til, hvorfor man vil indføre midlertidig grænsekontrol. Her tænker jeg også på politi, hvad man jo ikke må inden for Schengen, når det gælder den løbende kontrol, siger Peter Skaarup.

Undtagelsesregler benyttet i flere lande

Allerede i dag findes der undtagelsesbestemmelser, som muliggør, at et EU-land kan skærpe grænsekontrollen i midlertidigt. Det benyttede f.eks. Tyskland sig af under VM i fodbold i 2006 og Danmark under klimatopmødet i København i 2009.

Diskussionen blev aktuel under Det Arabiske Forår, hvor den franske præsident Nicolas Sarkozy smækkede grænsen i, da tusindvis af flygtede tunesere bankede på døren fra Italien til Frankrig med en italiensk udstedt opholdstilladelse i hånden.

Lars Løkke Rasmussen udtaler i dag til Berlingske, at EU-topmødet i dag og i morgen vil indeholde en diskussion af 'det franske ønske om at få mekanismer i Schengen, hvor man under særlige omstændigheder kan sætte Schengen ud af kraft'. Et fransk ønske, som regeringen og Dansk Folkeparti altså ifølge grænseaftalen tilslutter sig officielt.

Passagen er et eksempel på, at EU-skeptiske Dansk Folkeparti vinder indflydelse på regeringens officielle EU-politik, som ellers normalt fastlægges en alternativ kreds af partier med Socialdemokratiet, de Radikale og SF.

INFOshop: GALLUP: Danskerne delt i spørgsmålet om øget grænsekontrol