DF vil have strategi for ryglidelser

Danmark skal have en national handlingsplan for ryglidelser, lyder det fra Dansk Folkeparti. Den vil komme til at tjene sig selv ind, mener partiets sundhedsordfører.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Der er brug for at sætte større fokus på de mange danskere, som dagligt døjer med smerter i lænd og ryg.

Det mener Dansk Folkeparti, som opfordrer sundhedsminister Nick Hækkerup (S) til at iværksætte en handlingsplan for ryglidelser.

»Jeg synes, vi er nødt til at få lavet en handlingsplan på knogle-skelet-området, for det er det, der koster samfundet dyrt og koster mange smerter for dem, det drejer sig om. Jeg synes, at ministeren burde sparke gang i det, så vi får en strategi på området,« siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

Ifølge Gigtforeningen har 13 procent af alle langtidssygemeldte danskere en ryglidelse, og tallet er udtryk for, at der er penge at spare for samfundet, hvis flere rygpatienter bliver smertefri, mener Liselott Blixt. Derfor vil en stor rygstrategi heller ikke slå bunden ud af statskassen, påpeger hun.

» Det er ikke noget, der behøver at koste penge. Vi bruger mange penge på ting, der ikke fungerer, og på sygedage. Hvis vi fik en strategi på området, så havde vi et grundlag, som ville betyde, at vi kunne spare penge fremover på sygedagpenge, folk, der ikke kan komme videre og på behandling af depressioner, som mange får, når de går med smerter længe.«

En ny evaluering fra Sundhedsministeriet viser, at Kronikerpuljen på 590 millioner kroner, som blev nedsat for kroniske sygdomme for årene 2010-2012, kun i meget lille omfang er gået til at hjælpe folk med ryg- og lændesmerter.

Det møder kritik fra Gigtforeningen, og det kan Liselott Blixt godt forstå.

»Allerede dengang var man klar over, at man satte ind på alle andre områder end knogle-skelet-området. Det skulle man have gjort anderledes. Jeg tror, der er nogen, der ikke har tænkt sig om,« siger hun.