DF vil have smiley-ordning for ministerier

Offentlige myndigheder skal ifølge Dansk Folkeparti udstilles, hvis de er for lang tid om at svare journalister, der har søgt aktindsigt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være langt mere synligt, når ministerier, styrelser og andre offentlige myndigheder ikke overholder tidsfristen for at svare på mediers ansøgninger om aktindsigt.

Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti, der vil stille forslag om en smiley-ordning for offentlige myndigheder. Det sker som reaktion på, at den omdiskuterede offentlighedslov blev vedtaget i foråret mod blandt andre Dansk Folkepartis vilje.

»Jeg havde helst set, at den nye offentlighedslov aldrig var blevet vedtaget, men når den nu er der, må vi sikre, at svarfristen overholdes. Der er desværre en tendens til, at embedsværket trækker sagerne i langdrag, når journalister henvender sig. Det er bare ikke i orden,« siger Dansk Folkepartis medlem af retsudvalget, Pia Adelsteen (DF), til politiken.dk.

Dansk Folkeparti vil samtidig afkorte svarfristen på ansøgninger om aktindsigt fra de nuværende ti hverdage til syv hverdage. Ministerier har tidligere haft svært ved at overholde den nuværende tidsfrist, og man har kun opfyldt fristen i cirka 40 procent af sagerne i de seneste år. Det viser en gennemgang, som Dagbladet Information har lavet tidligere i år.

Enhedslisten, der ligesom Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er modstandere af offentlighedsloven, kalder over for politiken.dk forslaget »en sjov idé« og erklærer sig åben over for alle forslag, der fokuserer på konsekvenserne af den nye offentlighedslov.

Venstre afviser imidlertid forslaget, selvom retsordfører Karsten Lauritzen (V) godt kan »følge tankegangen« bag forslaget.

»Lovgivningen skal selvfølgelig overholdes, og det gælder også ministerier og styrelser, men hvis man skal begynde at lave smiley-ordninger, så er der mere oplagte steder at starte end på henvendelser om aktindsigt,« siger Karsten Lauritzen til Berlingske Nyhedsbureau.

Han peger i den forbindelse på ældrepleje og sundhedsområdet, men understreger, at Venstre ikke har nogen konkrete forslag om at indføre smiley-ordninger.