DF vil have minister ind i sag om skjulte sygehusfejl

Selv om sygehusenes læger og sygeplejersker har pligt til at indberette såkaldt utilsigtede hændelser, hvor der bliver lavet fejl, sker det sjældent. DF vil have sundhedsminister Astrid Krag på banen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Langt de fleste fejl på de danske sygehuse bliver ikke indberettet som utilsigtede hændelser, som de skal. Det vurderer Patientombuddet, som administrerer indberetningerne, ifølge Jyllands-Posten. Blot 15 til 20 procent af alle hændelser ser dagens lys, og sygehusenes hemmelighedskræmmeri er bekymrende, mener Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF).

»Det er ikke godt nok, at læger og sygeplejersker ikke indberetter hændelser, som man kunne tage ved lære af, hvis de var blevet indberettet. Hvis det er så graverende, som Patientombuddet siger, så bør man krydstjekke patientklager med indberettede utilsigtede hændelser. Så kan man se, hvor der eventuelt ikke bliver indberettet,« siger Liselott Blixt.

Siden 2004 har personalet på sygehusene haft pligt til at indberette alt fra fejlmedicinering til ældre, der falder ud af sygesengen og fejlbehandlinger, der ender fatalt. Men selv nogle af de fejl, der tager livet af patienten, bliver fortiet. Det vurderer Peter Barner, der håndterer indberetningerne i Region Midtjylland.

Dansk Folkeparti pointerer, at antallet af patientklager kan bruges som et pejlemærke for, hvor flittige det enkelte sygehus er til at indberette de utilsigtede hændelser. Hun vil nu have sundhedsminister Astrid Krag (SF) på banen.

»Ministeren bør gå mere i rette med sygehusets ledelse for at få dem til at forstå, at det ikke er kritisabelt at indberette hændelserne, tværtimod gør indberetningerne, at vi kan sikre, at man undgår situationer, som kan være uhensigtsmæssige,« siger Blixt.

»Man bør også følge op på, hvordan indberetningssystemet virker, da proceduren kan virke uklar. Jeg vil gå til ministeren og høre, hvordan hun vil sikre, at dette bliver fulgt op,« tilføjer hun.

I 2012 indberettede de danske sygehuse tilsammen 49.145 utilsigtede hændelser, hvilket ifølge Patientombuddet altså blot svarer til 15-20 procent.