DF vil have kvalitetsgaranti for ny ordblindetest

Dansk Folkeparti vil have undervisningsminister Christine Antorini til at redegøre for, hvordan hun vil kvalitetssikre indsatsen over for ordblindhed i folkeskolen. Det sker, fordi den nye nationale ordblindetest ikke bliver obligatorisk.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et er at stille en gratis ordblindetest til rådighed. Noget andet er, om den så også bliver brugt, og om eleverne får den nødvendige hjælp. Det mener Dansk Folkeparti, som vil have undervisningsminister Christine Antorini (S) til at følge op på, om den nye ordblindetest også bliver brugt ude i kommunerne.

Det fortæller handicapordfører Karina Adsbøl (DF):

»Vi har bedt ministeren om at redegøre for, hvordan hun vil kvalitetssikre indsatsen over for ordblindhed i folkeskolen, fordi testen ikke bliver obligatorisk. Vi vil nemlig gerne sikre, at testen også bliver anvendt, og at børnene efterfølgende får den hjælp, de har behov for,« siger Karina Adsbøl.

Den nye ordblindetest er en tværgående test, der skal sørge for en mere sikker og ensartet identifikation af ordblindhed på tværs af kommunegrænser fra 3. klasse til de videregående uddannelser.

Det bliver ikke obligatorisk for skolerne at bruge testen, eftersom det er kommunerne, der har ansvaret for skolevæsenet og dermed for undervisningen.

»Ved at gøre ordblindetesten frivillig har ministeren ikke sikret, at man ved den mindste mistanke skal anvende testen. Det mener vi, man bør gøre, ligesom man efterfølgende skal sikre den nødvendige hjælp og initiativer eksempelvis i forhold til IT-redskaber og læsevejledning,« siger Karina Adsbøl.

Indtil nu har der manglet en fælles praksis for, hvordan man identificerer elever med ordblindhed, og det har skabt unødvendige barrierer for elever og studerende på vejen gennem uddannelsessystemet, mener undervisningsminister Christine Antorini. Eksempelvis har det været svært for nogle at få anerkendt deres ordblindhed, ligesom tilbuddene nogle steder har været for upræcise i forhold til den enkelte elevs ordblindevanskeligheder.

Fra Venstre lyder det fra folkeskoleordfører Louise Schack (V), at det er positivt, at der nu kommer en national test. Men det er samtidig vigtigt at holde fokus på, om kommunerne nu også benytter sig af diagnosen, påpeger hun:

»Jeg kunne jo godt tænke mig en større sikkerhed for, at alle kommuner så også får diagnosticeret alle de ordblinde børn. Vi ved jo, at der er kommuner, som ikke benytter sig af diagnosen. Og så er det vigtigt at understrege, at det jo ikke er nok at vide, at børn er ordblinde. Man skal også give dem et tilbud, som passer til deres behov efterfølgende,« siger Louise Schack.