DF vil have garanti for at flygtninge forlader Danmark igen

Regeringens støtteparti kræver udlændingestramninger for at gå med på skattelettelser i skatteaftale.

Regeringen mødes med Dansk Folkeparti til forhandlinger om finansloven for 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. De flygtninge, som kommer til Danmark, skal have klar besked om, at opholdet er midlertidigt.

Sådan lyder et af Dansk Folkepartis krav til regeringen under forhandlingerne om næste års finanslov, hvor partiet kræver udlændingestramninger for at gå med på regeringens skattelettelser.

»I praksis fungerer det sådan i dag, at hvis man først er kommet til Danmark, er den midlertidig, i praksis er den permanent. Det er ganske få, der, når de først har fået asyl, kommer tilbage til deres hjemland,« siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Det er blot en af de ting, der skiller parterne i forhandlingerne om finansloven, hvor DF vil have skattelettelser rettet mod bunden, mens regeringen vil give dem i toppen.

Der er dog rum for forhandling, lyder det.

»Skal vi have det her igennem, skal det være, når regeringen har brug for Dansk Folkeparti i en anden forbindelse, og det er nok her,« siger han om stramninger for skattelettelser.

DF vil væk fra det, partiet ser som en nærmest automatisk forlængelse af midlertidigt ophold. Når tidsfristen udløber fremover, skal man hjemsendes, hvis der ikke er noget, der taler for fortsat beskyttelse.

Hvis folk i flygtningelejre i nærområderne begynder at rejse til hjemlandet, skal det vægte højere end tilknytningen til Danmark, hvis en flygtning eksempelvis har børn, der kan sproget.

De, som har muligheden for at flygte til Europa, er oftest dem med de stærkeste ressourcer, lyder det.

Når det krigshærgede hjemland skal genopbygges, er det vigtigt, at hjemlandet ikke er tømt for de ressourcestærke ifølge DF.

»Folk i flygtningelejre i Libanon eller andre steder skal tilbage til eksempelvis Syrien, når der er mulighed for det, det er helt naturligt.«

»Hvorfor skal en syrer, der har haft ressourcer til at komme helt til Danmark, ikke også tilbage og genopbygge landet,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Ifølge kilder omkring bordet går det godt med arbejdet om at få en finanslov på plads, men en aftale om skat frem mod 2025 trækker tænder ud.

Regeringen ønsker at forhandle begge ting samtidig, mens dens støtteparti gerne vil dele det op.

På spørgsmålet om, hvorvidt han afviser topskattelettelser til gengæld for udlændingestramninger, svarer DF-formanden, at han ikke stiller ultimative krav.

»Vi ser på, hvad der ligger på bordet, og vi forhandler ud fra, at vi både vil sikre, at der er tilstrækkeligt penge tilbage til offentlig velfærd, ældrepleje, sygehuse, politibetjente og så videre,« siger Kristian Thulesen Dahl.

/ritzau/