DF vil have danske SS-folks gerninger undersøgt

Justitsministeren må undersøge, hvorvidt danske SS-soldaters deltagelse i holocaust kan retsforfølges, lyder det fra Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke for meget at forlange, at myndighederne kigger nærmere på, om der kan føres sager mod de danske SS-folk, som var impliceret i henrettelser af jøder i Hviderusland under Anden Verdenskrig.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF), da han har læst Berlingskes anmeldelse af den nye »En skole i vold«. En bog, som skildrer, hvordan danske SS-folk kan have deltaget i holocaust-massakrerne østpå. Han vil nu trække justitsminister Mette Frederiksen (S) ind i sagen.

»Jeg vil rette henvendelse til justitsministeren for at få afklaret, om de pågældende kan dømmes for noget i dag. Det kan de muligvis. Det er jo forhold som medvirken til drab, uagtsomt drab eller krigsforbrydelser, de har medvirket til efter de oplysninger, der kommer frem i bogen,« siger Peter Skaarup.

Han understreger, at det er vigtigt at få opklaret, hvad der er foregået under Anden Verdenskrig.

»Det er en vigtig del af vores historie og vores samtid, at vi får gravet det kapitel af verdenshistorien og danmarkshistorien op, som ikke er særligt godt belyst. Nu kommer der bøger og oplysninger. Nu bliver arkiverne åbnet. Lad os se, om der kan føres sager mod de pågældende, eller om man i hvert fald kan finde ud af, hvad der foregik rent praktisk. Jeg synes ikke, det er for meget at forlange,« siger Peter Skaarup.

Retsordføreren mener, det er oplagt, at man forsøger at retsforfølge SS-folkene og henviser til sagen om SS-officeren Søren Kam, som danske myndigheder i en årrække har forsøgt at få udleveret fra de tyske myndigheder til retsforfølgelse i Danmark for hans rolle i drabet på en dansk avisredaktør under besættelsen i 1943.

Den aktuelle debat om, hvordan man skal straffe danskere, som eksempelvis drager i krig for at kæmpe for Islamisk Stat (IS), understøtter ligeledes Peter Skaarups holdning til sagen:

»I øjeblikket diskuterer vi jo, hvordan man kan straffe IS-håndlangere for at drage i krig. Så mener jeg også, man skal være parat til at gå efter dem, der tidligere er gået i krig og har medvirket til krigsforbrydelser.«