DF vil give coronasmittede fodlænke på: »En absurd tanke«

Borgere, som ikke vil overholde hjemmeisolation efter smitte med coronavirus, skal have en fodlænke på, lyder det fra Dansk Folkeparti. Ren symbolpolitik, mener de Radikale.

Gruppeformand i Dansk Folkeparti Peter Skaarup foreslår, at coronasmittede, der bryder isolationen, skal have fodlænke på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Hvis borgere smittet med coronavirus nægter at holde sig i hjemmeisolation eller ikke vil bruge mundbind, skal de have en elektronisk fodlænke på, så politiet kan overvåge deres bevægelser.

I hvert fald hvis det står til Dansk Folkeparti.

Forud for fredagens politiske forhandlinger om den fortsatte genåbning af Danmark – den såkaldte fase fire – lancerer Peter Skaarup, gruppeformand i Dansk Folkeparti, forslaget.

»En elektronisk fodlænke kan sikre, at folk bliver på matriklen. Det er jo et kendt system fra fængselsvæsenet, hvor det bruges som alternativ til fængselsstraffe i mildere sager. Jeg synes ikke, det er et særligt indgribende skridt at skulle gå med fodlænke, men det kan sikre, at vi ved, hvor folk er,« siger Peter Skaarup til nyhedssitet ditoverblik.dk, der udgives af Dansk Folkeparti.

Forslaget kommer i kølvandet på meldinger om, at slagteriarbejdere fra Ringsted har bevæget sig rundt i byen, selv om de burde være i selvisolation på grund af det store udbrud på slagteriet.

Ifølge Peter Skaarup skal det være politiets opgave at opspore, hvor der er brug for fodlænker.

Over for Ekstra Bladet afviser gruppeformanden, at det kan være kriminaliserende at bruge fodlænker.

»Det er et tiltag for at beskytte os alle sammen mod dem, der ikke vil overholde reglerne,« siger han til avisen.

Tidligere i denne uge lød det fra Dansk Folkeparti, at der er behov for særlige foranstaltninger i det somaliske miljø i Aarhus, hvor coronavirussen er blusset op. I Berlingske fremsatte partiet et forslag om »krav om mundbind i ghettoer«.

Ifølge Stinus Lindgreen, sundhedsordfører i de Radikale, er forslaget om fodlænker helt skævt.

»Det er en lidt absurd tanke at komme med nu,« siger Stinus Lindgreen:

»Myndighederne har ikke på noget tidspunkt sagt til os, at de mangler værktøjer, eller at der er et kæmpe problem med folk, der bryder deres isolation. Men hvis myndighederne kommer og siger til os, at der er brug for nye værktøjer, så må vi se på det. Men indtil da er det ren symbolpolitik. Jeg har meget svært ved at se, at vi skal bruge en sundhedskrise til at lave udlændinge- og symbolpolitik. Det er det alt for alvorligt til.«

Baggrunden er udbruddet i Ringsted, hvor der har været meldinger om slagteriarbejdere, der ikke har overholdt isolationen. Har DF en pointe i, at der mangler en sanktionsmulighed?
»Det har vi allerede. I marts vedtog vi en meget vidtgående hastelov, hvor myndighederne fik en række muligheder for at handle. Hvis Styrelsen for Patientsikkerhed oplever, at der er nogen, som man ikke kan få til at overholde isolation, så har de allerede mulighed for at tvangsisolere folk. Det har man kun benyttet sig af fem gange indtil videre,« siger Stinus Lindgreen.

Forhandlingerne om den fortsatte genåbning af Danmark fortsætter i eftermiddag.