DF vil genåbne aftale med USA om Thulebasen

Aftalen om, at USA har overtaget ansvaret for driften af Thulebasen i Grønland, bør genåbnes, efter der er rejst kritik af konsekvenserne, mener Dansk Folkeparti. Udenrigsministeren skal i hasteforespørgsel om sagen onsdag.

Foto: Ukendt

I en hasteforespørgsel i Folketinget onsdag skal udenrigsminister Martin Lidegaard (R) redegøre for konsekvenserne af, at driften af Thulebasen i Grønland er blevet overdraget til USA.

Allerede nu er aftalen blevet stærkt kritiseret af både eksperter og politikere, og hos Dansk Folkeparti mener udenrigsordfører og medlem af Grønlandsudvalget Søren Espersen (DF), at aftalen med amerikanerne bør genåbnes.

»Amerikanerne har ikke bedt om det her, de har ikke ønsket det eller krævet det. De har fået det hele serveret på et sølvfad. Sådan som sagen ser ud til at være nu, kan man altså regne med amerikansk arbejdskraft, og så bliver der et eller andet skuffeselskab i Nuuk eller København, og så har man det juridiske på plads,« siger han.

USA har overtaget driften af militærbasen i Grønland, selvom der i forsvarsaftalen mellem Danmark, Grønland og USA står, at det skal være et dansk eller grønlandsk selskab, der udfører service på Thulebasen.

På et samråd i december forsikrede Martin Lidegaard om, at det ikke skulle gå ud over danske eller grønlandske arbejdspladser, at amerikanerne overtog driften af Thulebasen, men det rejste to eksperter tvivl om i Børsen tirsdag. De mener, at udenrigsministeren har givet fejlagtige oplysninger i sagen.

Søren Espersen vil ikke vurdere, om oplysningerne givet på samrådet er rigtige eller forkerte, men han glæder sig til at høre udenrigsministeren forklare sig nærmere onsdag i folketingssalen.

»Det er en underlig historie, at man bare sådan uden videre kaster tøjlerne fra sig og overlader alt til amerikanerne - en 52 år gammel aftale er dermed brudt for at tækkes EU,« siger Søren Espersen.

Selvom forsvarsaftalen fastslår, at det skal være et dansk eller grønlandsk selskab, der udfører service på Thulebasen, er kontrakten blevet sendt i udbud på grund af konkurrencereglerne. Og udbuddet blev altså vundet af et amerikansk firma med et dansk datterselskab.

»Nu ligger certificeringen et andet sted, nemlig i det amerikanske udenrigsministerium og ikke i det danske. Og dermed har han (udenrigsministeren, red.) brudt en aftale for noget, som muligvis kan blive et problem. Det virker som om, man på den måde skynder sig at sige undskyld på forhånd, fordi man er bange for EU. Og jeg synes, han har håndteret det fuldstændig forkert uden at inddrage Folketinget i det,« siger Søren Espersen.

SFs grønlandsordfører, Annette Vilhelmsen (SF), er heller ikke begejstret for kontrakten med amerikanerne, men vil ikke sige noget konkret før en igangværende klagesag rejst af en dansk entreprenør ved en domstol i USA er afgjort.

»Indtil nu handler det om at få lagt maksimalt pres og sikre fremadrettet, at kontrakter ikke indgås på den måde, som det er gjort her,« siger hun.